Φτωχομάνα και… στα έργα

Διαχρονική πρωταθλήτρια των εξαγγελιών αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη: περισσότερα από 50 μεγάλα έργα υποδομών έχουν, ανακοινωθεί από όλες τις κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση, ωστόσο είτε παρέμειναν στα χαρτιά είτε προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και απροσδιόριστο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που η κατασκευή του εξαγγέλθηκε πριν από 34 χρόνια…και μάλιστα είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του… 1976, ενδέχεται να ολοκληρωθεί το 2016, ενώ οι κάτοικοι στενάζουν από το κυκλοφοριακό
To ΛΙΜΑΝΙ, «στοιχειωμένο» έργο χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης την επέκταση του 6ου προβλήτα του λιμανιού και την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΛΘ, που άρχισε να εξαγγέλλεται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» προχωρά με ρυθμούς χελώνας το έργο επέκτασης του διαδρόμου προσ/απογειώσεων σε μήκος ενός χιλιομέτρου στον Θερμαϊκό Κόλπο (η μακέτα σε φωτό δίπλα), σε συνδυασμό με την κατασκευή νέου αεροσταθμού. Τα έργα εξαγγέλθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ, η κατασκευή του οποίου θυμίζει το γεφύρι της Αρτας, εξαγγέλθηκε ουσιαστικά πριν από 34 ολόκληρα χρόνια, ξεχάστηκε και τελικά το 1986, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα, κατασκευάστηκε υπόγεια σήραγγα, μήκους 900 μέτρων στην οδό Εγνατία. Αυτά…
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, το πολύπαθο έργο παράκαμψης του ιστορικού κέντρου της πόλης, εξαιτίας των ενστάσεων που είχαν καταθέσει οικολόγοι, κατασκευάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση και με φωτεινούς σηματοδότες στους κόμβους, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να απορροφήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δέκα χρόνια μέχρι να κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι, ωστόσο όχι σε όλο το μήκος του οδικού άξονα.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, το έργο, το οποίο περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό για τη δημιουργία εξωτερικού δακτυλίου της Θεσσαλονίκης, εξαγγέλθηκε το 2007 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις ως προς τη χάραξη, κυρίως από τον Δήμο Θέρμης, δεδομένου ότι ο δρόμος προβλεπόταν να περάσει από περιοχή όπου πρόκειται να γίνει επέκταση του σχεδίου πόλης. Τρία χρόνια αργότερα και ακόμα δεν έχει γίνει νέα χάραξη, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Η ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ βούλιαξε στα θολά νερά του Θερμαϊκου. Το έργο προτάθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού το 1983
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: η σκέψη για τη θαλάσσια σύνδεση του κέντρου της Θεσσαλονίκης με την Καλαμαριά και κατ΄ επέκταση την Αγία Τριάδα και τη Μηχανιώνα «γεννήθηκε» στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, ενώ η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε το 1989.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ:  Στη γενική κυκλοφοριακή μελέτη του 2000 προβλεπόταν η δημιουργία χώρων στάθμευσης στο κέντρο και περιφερειακά της πόλης. Το 2001 επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη χωροθετήθηκαν 31 σταθμοί σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι οποίοι επρόκειτο να κατασκευαστούν σταδιακά. Από το σύνολο των σταθμών κατασκευάστηκαν 5 σε περιφερειακούς δήμους, ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν οι διαδικασίες μόνο για 4.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ