Χωρίζουν πιο εύκολα όσες κερδίζουν πιο πολλά χρήματα από τον σύζυγό τους…

Η επαγγελματική επιτυχία, η οικονομική ανεξαρτησία και η κοινωνική καταξίωση φαίνεται ότι κάνουν κακό στη σχέση πολλών γυναικών με τον σύντροφό τους αν εκείνος δεν κερδίζει τόσα χρήματα. Μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι όταν μία γυναίκα βγάζει περισσότερα από τον άνδρα της χωρίζει πιο εύκολα

 Οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερες απολαβές και συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό του σπιτιού από τον σύντροφό τους έχουν 38% περισσότερες πιθανότητες να πληρώσουν αυτή την επιτυχία με ένα… διαζύγιο

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μια περίοδο διάρκειας 25 ετών, μεταξύ του 1979 και του 2002, και αφορούσε περισσότερους από 2.500 γάμους, έρχεται να ενισχύσει μια προηγούμενη σύμφωνα με την οποία οι άνδρες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τις συντρόφους τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνάψουν εξωσυζυγικό δεσμό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ ομολογούν ότι οι αιτίες του φαινομένου δεν είναι ακόμη σαφείς. «Πολλοί λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα στατιστικά ευρήματα.Ισως ο πληγωμένος ανδρικός εγωισμός να δημιουργεί εντάσεις στη σχέση ότανη σύζυγος φαίνεται να κερδίζει το “ψωμί” της οικογένειας. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο οι γυναίκες να νιώθουν “ανώτερες” και να αντιδρούν πιο εύκολα με αρνητικό τρόπο απέναντι στον σύντροφό τους όταν εκείνες κερδίζουν περισσότερα.Μπορεί να νιώθουν ότι τον “τρέφουν” και ως εκ τούτου να τον υποτιμούν ή και να τον περιφρονούν» λέει ο καθηγητής Ψυχολογίας Τζέι Τίτσμαν. Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι η οικονομική ανεξαρτησία που μπορεί να παρέχει σε μια γυναίκα ένας υψηλός μισθός τής δίνει και τη δυνατότητα να χωρίσει πιο εύκολα αν νιώσει δυστυχισμένη μέσα στον γάμο.

Ερευνα στη Γερμανία έδειξε προσφάτως ότι δύο στις τρεις αιτήσεις διαζυγίων κατατίθενται από γυναίκες. Επιπλέον ένα συντριπτικό ποσοστό ανάμεσά τους απάντησε ότι θεωρούν την οικονομική ανεξαρτησία προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν στη διάλυση του γάμου. Ενας άλλος παράγοντας αφορά την ξαφνική αύξηση των ωρών τις οποίες εργάζεται μια γυναίκα με μισθό μεγαλύτερο από του άνδρα της, πράγμα που συνδέεται συχνά με ένα διαζύγιο.

Οι ερευνητές του Κορνέλ λένε ότι η ιδανική «συνταγή» για έναν σταθερό, ευτυχισμένο γάμο θέλει τον άντρα να κερδίζει το 60% του οικιακού εισοδήματος και τη γυναίκα το υπόλοιπο 40%. «Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι όταν ο άνδρας έχει μεγαλύτερο μισθό ο γάμος αποκτά πιο γερά θεμέλια» λέει ο δρ Τίτσμαν.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν άλλη αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία, όταν ο άνδρας εξαρτάται οικονομικά από το έτερόν του ήμισυ, έχει περισσότερες πιθανότητες να την… απατήσει. Μάλιστα φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των συζύγων τόσο πιο πιθανό είναι ο άνδρας να αποκτήσει ερωμένη. Οι ψυχολόγοι το αποδίδουν στην «έντονη επιθυμία του συζύγου να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του, κυρίως στις περιπτώσεις που μένει εκείνος μέσα στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=315267&dt=10/09/2010#ixzz0z8uBGdTA

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ