Αν πατάξουμε τη φοροδιαφυγή δεν θα χρειαζόμαστε δάνεια

“Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από στέλεχός της, στο συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση “Διεθνής Διαφάνεια” στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, στο επόμενο διάστημα, με θέμα την φοροδιαφυγή διεθνώς και την ύπαρξη “φορολογικών παραδείσων”.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα,τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη σήμερα στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ – ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε,”θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες”.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, σημείωσε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη “πράσινης” τεχνολογίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην “σωστή αντιμετώπιση των ανέργων”, καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “ψήφο εμπιστοσύνης” την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, καθώς, όπως είπε, “αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ