Κίνητρα για κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων

Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση. Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006. Σ΄αυτήν θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες περαιώσεις. Το άλλο σκέλος θα αφορά το κλείσιμο των υποθέσεων για τα έτη από 2007 μέχρι και το 2009. 
Στη ρύθμιση δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ύστερα από τον έλεγχο προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια και η εκδίκασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές χρονολογούνται ακόμα και από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Συνολικά η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αφορά ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ με το μέτρο της περαίωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από το μέτρο των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Μέτρο το οποίο επιδιώκει να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω μεγάλων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και τα νοικοκυριά. 
Το εναλλακτικό σενάριο της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που μελετούσε το υπουργείο Οικονομικών για να αντικαταστήσει το μέτρο των μετατάξεων δεν προχωρά προς το παρόν, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και έτσι η κυβέρνηση στηρίζεται στο εναλλακτικό μέτρο της περαίωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ