Οροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση υποτροφιών από τα ΙΕΚ Λάρισας

Τη χορήγηση υποτροφιών και για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε χθες το 1ο και το 2ο  ΙΕΚ Λάρισας επισημαίνοντας ότι η υποτροφία συνίσταται σε ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό ύψους επτακοσίων πενήντα ευρώ (750,00 €) ανά υπότροφο, και χορηγούνται κάθε εξάμηνο κατάρτισης. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για υποτροφία έχουν οι καταρτιζόμενοι που δικαιούνται εγγραφής στα εξάμηνα Β’, Γ’, Δ’ και οι αποφοιτήσαντες από το Δ’ εξάμηνο για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) εξαμήνων, καθώς και οι καταρτιζόμενοι που δικαιούνται εγγραφής στο Β΄ εξάμηνο και οι αποφοιτήσαντες από το Β΄ εξάμηνο για τις ειδικότητες δύο (2) εξαμήνων, οι οποίοι πληρούν μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες προϋποθέσεις κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υποτροφία:

α) Δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους, και οι δύο γονείς τους (ή ο γονέας σε περίπτωση θανάτου του άλλου) έχουν κάρτα ανεργίας.

β) Έχουν δηλωθέν εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό), όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος αναγόμενο σε μηνιαία βάση (διαιρούμενο δια του 12), μικρότερο ή ίσο με το τριακονταπλάσιο (30πλάσιο) του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (για το εξάμηνο 2010Β το ποσό είναι 11.894,40€). Τούτο αποδεικνύεται:

βα. Εφόσον είναι άγαμοι και έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, από την προσκόμιση αντιγράφου του τελευταίου ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα.

ββ. Εφόσον είναι άγαμοι και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους:

i. Από την προσκόμιση αντιγράφου του τελευταίου ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος, εφόσον υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα.

ii. Από την προσκόμιση αντιγράφου του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος των γονέων τους, εφόσον περιλαμβάνονται οι ίδιοι στη φορολογική δήλωση που υποβάλλουν οι γονείς τους. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.

βγ. Εφόσον είναι έγγαμοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, από την προσκόμιση αντιγράφου του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος των ιδίων και των συζύγων αυτών. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.

γ) Ανήκουν οι ίδιοι στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία. Τούτο αποδεικνύεται με γνωμάτευση της εκάστοτε αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή απόφαση Συνταξιοδότησης που έχει εκδοθεί από τα αντίστοιχα Ασφαλιστικά Ταμεία (Ο.Γ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.λπ.). Από τα ανωτέρω έγγραφα πρέπει να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική διάρκειά της.

δ) Έχουν γονέα, τέκνο ή σύζυγο που ανήκει στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία. Τούτο αποδεικνύεται με γνωμάτευση της εκάστοτε αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή απόφαση Συνταξιοδότησης που έχει εκδοθεί από τα αντίστοιχα Ασφαλιστικά Ταμεία (Ο.Γ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., κ.λπ.). Από τα ανωτέρω έγγραφα πρέπει να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική διάρκειά της. Η αναπηρία των γονέων μοριοδοτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της παρούσης μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άγαμος και ταυτόχρονα δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του.

ε) Είναι άγαμοι ορφανοί τουλάχιστον από ένα γονέα και οι ίδιοι δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Τούτο αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ιδίου και ληξιαρχική πράξη θανάτου του γονέα.

στ) Είναι μέλη (γονείς ή τέκνα) πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας. Τούτο αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

ζ) Είναι μέλη (γονέας ή τέκνα) μονογονεϊκής οικογένειας με παιδιά εκτός γάμου. Τούτο αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

η) Έχουν Γενικό Μέσο Όρο Βαθμολογίας (ΓΜΟΒ) του εξαμήνου που καταρτίστηκαν μεγαλύτερο ή ίσο του δεκαπέντε (15). Τούτο αποδεικνύεται από τα αρχεία που τηρούνται στο Ι.Ε.Κ.

Προϋποθέσεις χορήγησης υποτροφίας

1. Η υποτροφία χορηγείται με κοινωνικά κριτήρια σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσης και σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των προσελθόντων καταρτιζομένων στις Τελικές Εξετάσεις του εξαμήνου κατάρτισης κάθε Δημοσίου Ι.Ε.Κ. του Ο.Ε.Ε.Κ. και κάθε Ιδιωτικού Ι.Ε.Κ.

2. Προϋποθέσεις για χορήγηση υποτροφίας είναι:

α. ο υποψήφιος να συγκεντρώνει Γενικό Μέσο Όρο Βαθμολογίας (ΓΜΟΒ) τουλάχιστον δεκαπέντε (15).

β. η επιτυχής περάτωση όλων των μαθημάτων του εξαμήνου κατάρτισης κατά την πρώτη συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις του εξαμήνου.

3. Δεν χορηγείται υποτροφία στους καταρτιζόμενους που προέρχονται από κατάταξη αποφοίτων, εφόσον αυτοί απαλλάσσονται σε περισσότερα του 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου κατάρτισης που παρακολουθούν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 της υπ’ αριθμ. Ε/12450/1994 Απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Ε.Ε.Κ. (Φ.Ε.Κ. 593/τ. Β΄/1994), όπως ισχύει.

Μοριοδότηση υποψηφίων

1. Η αξιολόγηση των υποψηφίων υποτρόφων γίνεται με μοριοδότηση, ως εξής:

α) Η κάρτα ανεργίας των γονέων μοριοδοτείται με είκοσι (20) μονάδες.

β) Η κατάταξη στην κατηγορία ατόμου με αναπηρία (του ιδίου ή γονέα ή τέκνου ή συζύγου) μοριοδοτείται με δέκα (10) μονάδες.

γ) Η έλλειψη ενός γονέα λόγω θανάτου μοριοδοτείται με δέκα (10) μονάδες. Η έλλειψη και των δύο γονέων λόγω θανάτου μοριοδοτείται με τριάντα (30) μονάδες.

δ) Το άτομο − μέλος πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας μοριοδοτείται με δέκα (10) μονάδες.

ε) Το δηλωθέν εισόδημα με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα, μοριοδοτείται ως εξής:

ε.1. Δηλωθέν εισόδημα από 0 – 6.000 € μοριοδοτείται με είκοσι (20) μονάδες.

ε.2. Δηλωθέν εισόδημα από 6.001 – 7.000 € μοριοδοτείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.

ε.3. Δηλωθέν εισόδημα από 7.001 – 8.000 € μοριοδοτείται με δέκα (10) μονάδες.

ε.4. Δηλωθέν εισόδημα από 8.001 € έως το κατά το ανωτέρω οριζόμενο όριο (Άρθρο 3, παρ. β) μοριοδοτείται με πέντε (5) μονάδες.

στ. Ο βαθμός επίδοσης μοριοδοτείται με το 1/2 των μονάδων του Γενικού Μέσου Όρου Βαθμολογίας (ΓΜΟΒ) του εξαμήνου, στο οποίο ο υποψήφιος καταρτίστηκε.

2. Στην περίπτωση που ισοβαθμούν δύο (2) ή περισσότεροι δικαιούχοι, η υποτροφία χορηγείται στον δικαιούχο που έχει το χαμηλότερο εισόδημα. Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας χορηγείται στο δικαιούχο που έχει τον υψηλότερο Γενικό Μέσο Όρο Βαθμολογίας (ΓΜΟΒ). Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας χορηγείται στο δικαιούχο που κατά προτεραιότητα έχει την ιδιότητα του αναπήρου και κατόπιν του πολυτέκνου, του τριτέκνου ή του μέλους μονογονεϊκής οικογένειας. Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας η υποτροφία χορηγείται με κλήρωση σε τόσους ισοβαθμήσαντες, ώστε να πληρωθεί ο αριθμός των υποτρόφων που αντιστοιχεί στο 10%

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ