Ύποπτο το Voltaren για εγκεφαλικά

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η πρόταση αυστραλών επιστημόνων να απαγορευτεί η κυκλοφορία του γνωστού φαρμάκου Voltaren. Το φάρμακο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων. Οι αυστραλοί ειδικοί ζήτησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βασιζόμενοι σε μελέτη δανών συναδέλφων τους, σύμφωνα με την οποία η ουσία δικλοφενάκη που περιέχει αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η οκταετής μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gentofte και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού «Circulation» βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια Δανούς, οι οποίοι λάμβαναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι εξ αυτών λάμβαναν δικλοφενάκη αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 86% κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο επικεφαλής της μελέτης, καρδιολόγος δρ Γκούναρ Γκίσλασον, τόνισε ότι το κοινό πρέπει να γνωρίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που εγκυμονεί η δικλοφενάκη ακόμη και για άτομα που δεν εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού. Αλλά και ο Ντέιβιντ Χένρι, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Νιουκάσλ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, τόνισε ότι το Voltaren θα έπρεπε να αποσυρθεί από την αγορά. « Πρόκειται για ένα παλαιό φάρμακο, το οποίο αποδεικνύεται τοξικό. Υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές ».

Ηδη η αρμόδια αρχή για τα Φάρμακα της Αυστραλίας έθεσε υπό το μικροσκόπιό της την ουσία δικλοφενάκη. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της εταιρείας Νovartis που παρασκευάζει το Voltaren ανέφερε ότι η εταιρεία έχει γνώση της δανέζικης μελέτης, αλλά δεν πιστεύει ότι « αλλάζει το γεγονός ότι τα οφέλη από τη χρήση της δικλοφενάκης είναι περισσότερα από τους κινδύνους όταν γίνεται σωστή λήψη της ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δικλοφενάκη πρέπει να λαμβάνεται στη μικρότερη δυνατή δόση και για το συντομότερο δυνατό διάστημα, όπως σημειώνεται στο φύλλο οδηγιών της.

«Προσοχή στη μακροχρόνια χρήση»
Τι λένε έλληνες γιατροί για τα αντιφλεγμονώδη και τις παρενέργειες
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αν. Σπαντιδέας, παθολόγος, κλινικός φαρμακολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν τις υποψίες που υπήρχαν για φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. «Η ιστορία», αναφέρει, «ξεκίνησε με την είσοδο στην αγορά των εκλεκτικών αναστολέων της κυκλοξιγενάσης- ενός ενζύμου που ενέχεται στη φλεγμονή. Ορισμένα από τα νέα φάρμακα αποδείχθηκε ότι αύξαιναν τη συχνότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό είχε αποτέλεσμα κάποια, όπως το VΙΟΧΧ, να αποσυρθούν. Στη συνέχεια άρχισαν να επεκτείνονται οι υποψίες και σε άλλα, παλαιά αντιφλεγμονώδη». Ο κ. Σπαντιδέας τονίζει ότι ο όποιος κίνδυνος αφορά κυρίως άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μ. Μαρσέλος αναφέρει ότι τα φάρμακα της κατηγορίας ανεβάζουν την πίεση του αίματος, καθώς κατακρατούν νάτριο το οποίο εμποδίζει την αποβολή του νερού από τους νεφρούς. «Η παρενέργειά τους», σημειώνει, «είναι γνωστή και εκδηλώνεται σε ήπια μορφή. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο έχει εντονότερες παρενέργειες».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=354425&dt=15/09/2010#ixzz0zh2MTFlp

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ