Βιολογικοί καθαρισμοί σε οικισμούς άτω των 2.000 κατοίκων

Την  εκχώρηση  και αξιοποίηση σημαντικών πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) για την χρηματοδότηση  περιβαλλοντικών έργων  που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλίας,   εξασφάλισε η Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Καλλιόπη Γερακούδη  κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο της,  με τον σύμβουλο της Υπουργού Περιβάλλοντος σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γιώργο Παυλάκη

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, παρουσία και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες και έγινε μια εφ όλης της ύλης ενημέρωση  και συζήτηση για τα προτεινόμενα έργα, τα οποία  πληρούν τις προϋποθέσεις  και θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα του Υπουργείου, υπό την επίβλεψη και τη διαχείριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το πρώτο απτό αποτέλεσμα της σύσκεψης αφορά τη διαχείριση υγρών αποβλήτων σε οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους (οικισμοί γ προτεραιότητας). Όπως ενημέρωσε ο κ. Παυλάκης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για βιολογικούς καθαρισμούς στις παραπάνω περιοχές- στόχους, με χρηματοδότηση και των απαιτούμενων μελετών.

Το θέμα, όπως είναι προφανές,  ενδιαφέρει  μεγάλο αριθμό οικισμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για αυτό και η κ. Γερακούδη έδωσε σαφείς κατευθύνσεις  προκειμένου να  ενημερωθούν  άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το περιεχόμενο της προκήρυξης και να προωθήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να υποβάλλουν άμεσα  τις αιτήσεις τους.

Διεξοδική συζήτηση έγινε για μια σειρά επιμέρους έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στους  βασικούς Άξονες Προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως είναι τα υγρά απόβλητα, το πόσιμο νερό, η πρόληψη περιβαλλοντικών κινδύνων και τα αντιπλημμυρικά έργα και  η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη για συστηματική προστασία  και αντιμετώπιση  των προβλημάτων μεγάλων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας όπως  είναι ο Παγασητικός κόλπος, η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και ο ποταμός Πηνειός που είναι πηγή ζωής για την περιφέρεια. Παράλληλα, σημαντική ήταν η προσέγγιση που έγινε  σε θέματα ανάδειξης του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Περιφέρειας, με ειδικές αναφορές στη διαχείριση του Ολύμπου, την ανάδειξη του  Κίσαβου και το δάσος Πολυδενδρίου.

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι  να κινητοποιήσει τα προγράμματα του ΕΠΠΕΡΑΑ ώστε να αξιοποιηθούν λιμνάζοντα κονδύλια σε έργα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

« Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας» δήλωσε η Γ.Γ. κ. Καλλιόπη Γερακούδη, « αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μια ακόμη πιο σημαντική πρόκληση που θέλουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Είναι στην ευθύνη μας,  τόσο η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της όσο, ακόμη  περισσότερο, η τοπική αυτοδιοίκηση- Νομαρχίες και Δήμοι- με το δικό τους δυναμικό,   να συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα  όλες  οι απαραίτητες διαδικασίες, να  υποβληθούν  προτάσεις  και να εντάξουμε  σύντομα έργα» πρόσθεσε η κ. Γερακούδη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ