ΤΕΕ κατά Τζανακούλη για τα οικόπεδα

Τη διαφωνία της στην υπόθεση αγοράς δημοτικών οικοπέδων από τη ΔΕΥΑΛ εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρ. και Δυτ. Θεσσαλίας, μετά από διεξοδική συζήτηση του θέματος επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν και μεροληπτικές ενέργειες πίσω από την απόφαση.

Στην απόφασή του το Τεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει τα εξής:

«Εκ πρώτης όψεως, οι δύο σκοποί της κίνησης αυτής, δηλαδή, αφενός η αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ, αφετέρου, η αποπληρωμή δεσμευμένων οικοπέδων συμπολιτών είναι αγαθοί και θεμιτοί. Πρέπει όμως να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης και διαφάνειας για να διασφαλίζουν οι όποιες διαδικασίες την επίτευξη των σκοπών αυτών.

Συγκεκριμένα:

-Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ, θα έπρεπε να υπάρχει εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ αλλά, και έμπειρου και πιστοποιημένου εξωτερικού χρηματοοικονομικού συμβούλου όπου, θα διατυπώνονταν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης των αποθεματικών. Έτσι, η απόφαση του ΔΣ δεν θα ήταν «μονομερής» και θα διασφάλιζε το συμφέρον της επιχείρησης και των δημοτών που συμβάλλουν σημαντικά στην ύπαρξη αυτού του αποθεματικού.

Φυσικά, ο κοινωφελής και ανταποδοτικός χαρακτήρας της ΔΕΥΑΛ θα έπρεπε να καθοδηγήσει τη σκέψη των μελών του ΔΣ σε άλλου είδους ενέργειες που θα ωφελούσαν τους δημότες. Να σημειώσουμε εδώ ότι, το σημαντικό έργο «έργων υποδομής ύδρευσης-αποχέτευσης- βιολογικού» που παρήχθη από τη ΔΕΥΑΛ, με κορυφαία περίοδο από το 1982 έως σήμερα, παρήχθη με τη σημαντική συνεισφορά των εργαζομένων, και ας μας επιτραπεί να εξάρουμε την συμβολή των μελών μας διπλ. Μηχανικών αλλά, και των άλλων συναδέλφων τεχνικών, οι οποίοι είδαν πριν λίγους μήνες τις αποδοχές τους να μειώνονται και αντιστρόφως, το παραγόμενο έργο τους να αυξάνεται.

-Σε ό,τι αφορά την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων, θεωρούμε ότι, η επιλογή της περιόδου είναι, τουλάχιστον, άστοχη, αφού ήδη συζητείται διαφοροποίηση των αντικειμενικών αξιών στη Λάρισα αλλά, υπάρχει και προδημοσιευμένη η πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας με ένα άλλο σύστημα που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις τιμές αγοραπωλησιών στην περιοχή και με συντελεστή επί της ΤΖ θα προσεγγίζει την αξία όπου και θα επιβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης.

Βέβαια, θεωρούμε ότι, προς το συμφέρον των δημοτών θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανοικτής δημοπρασίας ώστε, να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή τιμή πώλησης των δημοτικών ακινήτων.

ΔΕΥΑΛ-Οικόπεδα

– Πέραν των οικονομικών δεδομένων, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΛ, η όποια αξιοποίηση των αποθεματικών της θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της πρώτιστα τον μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό έργων. Θα αναμέναμε δηλαδή, το ΔΣ πριν αποφασίσει, αλλά, και εμείς το ζητάμε αυτό, και προς όφελος της πόλης αλλά, και επειδή ενδιαφέρει επαγγελματικά και τα μέλη μας, να λάβει γνώσει του προγράμματος έργων και του προεκτιμώμενου κόστους αυτών για την ύδρευση-αποχέτευση του Δήμου Λαρισαίων.

Ιδιαίτερα σήμερα που, στον Δήμο έχουν προστεθεί οι νέες περιοχές των πρώην Δήμων Κοιλάδας και Γιάννουλης , που απαιτούν άμεσα την ικανοποίηση των βασικών αυτών αναγκών με σύγχρονα δίκτυα. Ιδιαίτερα στο θέμα του Βιολογικού πρέπει να θυμίσουμε ότι, το νέο, ισχύον από τον Οκτώβριο του 2009, ΓΠΣ προβλέπει ότι, η υπάρχουσα μονάδα Βιολογικού στη συνοικία της Ν. Σμύρνης δεν μπορεί να επεκταθεί και προβλέπεται πλέον η κατασκευή νέου Βιολογικού στο νότιο τμήμα του Δήμου. Καθίσταται δε επιτακτικός ο προγραμματισμός του διότι, οι ανάγκες αυξάνονται ραγδαία, ιδίως στον χωρικό αυτό τομέα. Φυσικά, το μέγιστο θέμα της ποσότητας και ποιότητας του νερού για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών της Λάρισας είναι ένα θέμα που, πέραν της λύσης των νέων γεωτρήσεων θα μπορούσε να το προσεγγίσει κανείς και με άλλα έργα υποδομής, και όλα να συμπεριλαμβάνονταν στον επιζητούμενο προγραμματισμό για τις επόμενες δεκαετίες.

-Σε ό,τι αφορά στο τεράστιο θέμα των δεσμευμένων οικοπέδων, πρέπει να τονίσουμε ότι, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα με δυϊκό χαρακτήρα, τόσο για την πόλη και την ικανοποίηση σημαντικών κοινωνικών αναγκών δημοσίου συμφέροντος μέσα από την υλοποίηση του εγκεκριμένου Πολεοδομικού της Σχεδίου, όσο, και για τους ιδιοκτήτες- δημότες αυτών των οικοπέδων που επί χρόνια ούτε αποζημιώνονται αλλά, ούτε και άμεσα απελευθερώνεται η περιουσία τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο η εύκολη διαδικασία του «Πόντιου Πιλάτου» όπου, μέσα από μία «βιομηχανία» αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με την απλή πλην όμως, όχι βεβαία κατά το ΣτΕ δικαιολογία του «δεν έχω τα χρήματα να το αποζημιώσω, άρα ας αποχαρακτηριστεί», παρά τις αρνητικές εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας. Αυτή η τακτική όμως είχε ως αποτέλεσμα, το εγκεκριμένο Πολεοδομικό Σχέδιο της Λάρισας να το καταστήσουν «διάτρητο» και «μη λειτουργικό» και η σωρεία των τροποποιήσεων αυτών (180 περίπου με πρωτόδικες αποφάσεις είναι ήδη σε εκκρεμότητα) να μην είναι «σημειακή, όλως εντοπισμένη τροποποίηση» άρα, και δυνατή η εφαρμογή τους, σύμφωνα με το ΣτΕ αλλά, αντίθετα, «να συνιστά αναμόρφωση του σχεδίου πόλης». Και βέβαια, από την άλλη πλευρά, είχε το οδυνηρό αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δημότες- ιδιοκτήτες δεσμευμένων οικοπέδων σε μία κοστοβόρα και ατέρμονα δικαστική διαδικασία, με αβέβαιη τη θετική γι’ αυτούς κατάληξη, άρα, τη συνέχεια της «ιδιοκτησιακής τους ομηρίας.

Προτάσεις

Επαναλαμβάνουμε τις διαχρονικές μας προτάσεις που δίνουν λύση στο θέμα και εξυπηρετούν το Δημόσιο αλλά, και το ιδιωτικό ιδιοκτησιακό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, συμφέρον.

Ο δήμος οφείλει να προχωρήσει άμεσα, και βέβαια, το ΤΕΕ μπορεί να είναι αρωγός και συνεργάτης, σε:

* Καταγραφή όλων των δεσμευμένων ιδιοκτησιών, τόσο σε χωρική αναφορά όσο και σε χρήσεις για τις οποίες δεσμεύονται.

* Καταγραφή όλων των δημοτικών οικοπέδων.

* Καταγραφή των αναγκών της πόλης ανά συνοικία ώστε, να αποφασισθεί ποια από τα δεσμευμένα οικόπεδα μπορούν να απελευθερωθούν, με πολεοδομικούς όρους και διαδικασίες που δεν θα ταλαιπωρήσουν περαιτέρω τους ιδιοκτήτες, και δεδομένα δημοσίου συμφέροντος.

* Κατάταξη προτεραιότητας στον κατάλογο των αναγκαίων δεσμευμένων οικοπέδων, βάσει των αναγκών που πρέπει να εξυπηρετήσουν.

* Άμεση απόδοση δεσμευμένων οικοπέδων στο Δήμο, βάσει του καταλόγου προτεραιοτήτων, με οικονομικό αντάλλαγμα, ή, με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο συμφωνηθεί από κοινού μεταξύ Δήμου και ιδιοκτητών.

* Άμεση εκπόνηση μελέτης που θα αποσταλεί προς έγκριση, η οποία θα αποτυπώνει, τις περιοχές στη Λάρισα των «Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης», στο πλαίσιο του νόμου περί μεταφοράς ΣΔ και πίεση προς την κεντρική εξουσία να τον ενεργοποιήσει άμεσα.

Κάθε άλλη διαδικασία σχετικά με τα δεσμευμένα οικόπεδα «ξεφεύγει» από τα Πολεοδομικά και Νομικά δεδομένα και προφανώς, δημιουργεί «υποκειμενισμό» άρα, πιθανόν και, μεροληπτικές ενέργειες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ