Με τον Θ. Ζαχαρόπουλο η Δημοκρατική Αριστερά στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε τη συμμετοχή του κόμματος στην περιφερειακή αυτοδιοικητική Κίνηση με τίτλο « Κοινόν των Θεσσαλών» και με υποψήφιο περιφερειάρχη το Θανάση Ζαχαρόπουλο.

Συζητήθηκαν οι βασικές αρχές του προγράμματος και οι αρχές λειτουργίας της αυτοδιοικητικής Κίνησης.

Αποφασίστηκε ότι το υπό συγκρότηση ψηφοδέλτιο, παραμένει ανοιχτό και απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της κοινωνίας της Θεσσαλίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κίνησης για πρόταση διεξόδου από την κρίση, αναφέρονται και τα εξής:

Η κρίση αναδεικνύει και την αποτυχία του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης και στην περιφερειακή του έκφραση όπως αποτυπώνεται στην Θεσσαλία. Η Θεσσαλία, παρά τις σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις της Ε.Ε, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση και οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ το διαρθρωτικό πρόβλημα στην παραγωγική της βάση καθίσταται έντονο. Η διέξοδος από την κρίση, προϋποθέτει την συγκρότηση ενός εναλλακτικού Σχεδίου ανάπτυξης για την Θεσσαλία.

Απέναντι στη δομική κρίση, στις περιφερειακές εκλογές της Θεσσαλίας, καταθέτουμε  στην πολιτική αντιπαράθεση και στην κρίση των Θεσσαλών πολιτών την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για την δημοκρατική και βιώσιμη διέξοδο της περιφέρειας από την κρίση.

• Απέναντι στην οικονομική κρίση προτείνουμε τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλίας.

• Απέναντι στην κοινωνική κρίση προτείνουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης

• Απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση προτείνουμε ένα διαρκές σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος

• Απέναντι στην διατροφική κρίση προτείνουμε ένα Θεσσαλικό σχέδιο αγροδιατροφικής «αυτονομίας» παράλληλα με ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο Θεσσαλικών εισροών.

• Απέναντι στην κρίση του πολιτικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης προτείνουμε την  δημοκρατική αναγέννηση με νέους θεσμούς συμμετοχής του πολίτη στην λήψη αποφάσεων, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των θεσμών, την διαφάνεια, την διαβούλευση, την αντικειμενικότητα και δέσμευση στην εξυπηρέτηση του πολίτη

• Απέναντι στην πολιτισμική κρίση προτείνουμε ένα σχέδιο πολιτισμικής αναγέννησης που ενσωματώνει τους σύγχρονους προβληματισμούς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πνευματικού πολιτισμού και δημιουργεί νέες αξίες στην παιδεία, στην τέχνη, στην αισθητική, στις σχέσεις, στην επικοινωνία και στις συλλογικότητες.

Η σημερινή συγκρότηση της Θεσσαλίας ως αιρετής περιφέρειας, οφείλει να ενσωματώσει τη δημοκρατία, την οικολογία και την αλληλεγγύη σαν βασικές αξίες της, να είναι δηλαδή μια οικο-πολιτεία αλληλεγγύης. Επιδιώκουμε τη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων από την αυτοδιοίκηση, τον προοδευτικό πολιτικό χώρο, την δημοκρατική αριστερά, των οικολόγων, συλλογικοτήτων από την κοινωνία των πολιτών, καθώς και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές του δικομματισμού. Καλούμε όλους τους πολίτες που προβληματίζονται για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, να συμμετέχουν στη κίνηση με στόχο  την εναλλακτική και βιώσιμη διέξοδο από την κρίση στη Θεσσαλία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ