Ντέρμπυ οι εκλογές στη Θεσσαλία

Στο β΄ γύρο και μάλλον στο νήμα θα κριθεί η «μάχη» μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια και του υποψήφιου της ΝΔ πρώην βουλευτή Λάρισας, Κώστα Αγοραστού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΞΙΑ». Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες με το ΚΚΕ (υποψήφιος ο Βαγγέλης Μπούτας) στο β΄ γύρο. Στα μειονεκτήματα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ ότι είναι από το μικρότερο νομό, τη Μαγνησία και όχι από τη Λάρισα. Στην περιοχή κατεβαίνουν επίσης με το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης που αναμένεται να κόψει ψήφους τουλάχιστον στον α΄ γύρο από τον Κ. Αγοραστό με το ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Πουλάκης, με τους Οικολόγους Πράσινους ο Δημήτρης Κουρέτας και με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Θ. Ζαχαρόπουλος, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και υποψήφιος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην ίδια εφημερίδα γίνονται προβλέψεις για τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου και οι δύο βασικοί «παίχτες» (και το ΠΑΣΟΚ του «Καλλικρατικού» δημοψηφίσματος και η ΝΔ του αντι – Μνημονίου ) συμφωνούν ότι η ψήφος θα είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο αυτοδιοικητική.

Βάσει αυτών των προβλέψεων το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βέβαιος νικητής, με την έννοια ότι θα κερδίσει περισσότερες περιφέρειες από τη ΝΔ

Το σκορ μπορεί να ξεκινήσει από το 8 -5 και να καταλήξει και στο 10 -3. Άρα, θα έλεγε κανείς, μέσος όρος το 9 – 4, που θεωρείται αρκετά πιθανό.

Η διαφορά των 10,5 μονάδων (43,92 έναντι 33,48%) των προ ενός έτους εθνικών εκλογών , όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε εθνικές και όχι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι σαφώς μικρότερη

Τα προγνωστικά

Σύμφωνα με τα προγνωστικά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρεί σίγουρες τρεις περιφέρειες, εκ των όποιων μία ή και δύο μπορεί να τις κερδίσει από το α΄ γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Στον αντίποδα η ΝΔ μόνον μία περιφέρεια μπορεί να θεωρεί σίγουρη, αυτή τη Κεντρικής Μακεδονίας.

Πλην των συγκεκριμένων τριών περιφερειών στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να «βάψουν πράσινες» τέσσερις ακόμη περιφέρειες: Την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Πελοπόννησο και την Αττική. Στην άλλη όχθη στη Ρηγίλλης μπορούν να βλέπουν από τώρα με αυξημένες πιθανότητες «γαλάζια» τη Δυτική Μακεδονία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε ακόμη τέσσερις περιοχές θα έχουμε ντέρμπι. Πρόκειται για τη Θεσσαλία, τα Ιόνια, τη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ