Αύξηση “φωτιά” στις αντικειμενικές το 2011

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Εθνος της Κυριακής”, με στόχο την προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνες και πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες.

Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση και δεν πρόκειται να παρθεί, αν δεν συνεκτιμηθεί η δημοσιονομική επίπτωση και η θέση των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι “σε αυτή τη φάση έχουμε απορρίψει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από την συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 23%”, αυτό όμως σημαίνει, όπως τόνισε, ότι θα πρέπει κάποιο άλλο μέτρο να συμπληρώσει το “δημοσιονομικό κενό” που αφήνει και σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται σενάρια. “Οι αποφάσεις μας θα αποτυπωθούν κοστολογημέντες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου“, πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ ανέφερε ότι θα ψηφιστεί σύντομα το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται στο τέλος του έτους.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι για πρώτη φορά η χώρα αξιοποιεί στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού σε γενικευμένη βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες για επενδύσεις στην Ελλάδα, βασικό εμπόδιο όμως, πέρα από την κρίση εμπιστοσύνης, παραμένουν η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης. “Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με ένα πιο ευνοϊκό και φιλικό περιβάλλον που διαμορφώνουμε, θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη μέσα στην επόμενη διετία“, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής και επιτυχίας του οικονομικού προγράμματος της χώρας, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρχει καλό 2013, αν δεν πάει καλά το 2010, το 2011 και το 2012.

“Την άνετη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εκπλήρωση των στόχων μας και η τάξη που θα φανεί ότι μπαίνει στα οικονομικά μας. Εχουμε ακόμη δρόμο, αλλά πιστεύω ότι το 2011 οι συνθήκες θα το επιτρέψουν”, εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ