Ασπίδα κατά τον μολύνσεων ο αποκλειστικός θηλασμός του νηπίου για ένα 6μηνο

Ο αποκλειστικός θηλασμός του νηπίου από τη μητέρα του, και όχι ο συνδυασμός θηλασμού και γάλακτος από μπουκάλι, για χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που προβλήθηκε διεθνώς…

Πέρα από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του νηπίου και ο τακτικός εμβολιασμός του, ο θηλασμός έχει τη δική του προστατευτική λειτουργία, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι είναι η σύσταση του μητρικού γάλακτος που βοηθά τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τις μολύνσεις.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «Archives of Diseases in Childhood», σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί 12 μήνες τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων νηπίων και τις κοινές μολύνσεις που έπαθαν σε αυτό το διάστημα. Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 20% περίπου (μία στις πέντε).

Συνολικά, μόνο 91 νήπια (λιγότερο από το 10%) θηλάστηκαν αποκλειστικά καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο. Τα παιδιά αυτά παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες μολύνσεις (αναπνευστικές, αυτιών, στόματος κ.α.) κατά το πρώτο έτος της ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα, που είτε δεν είχαν γνωρίσει καθόλου θηλασμό, είτε έπιναν ταυτόχρονα γάλα και από μπουκάλι. Επίσης, οι μολύνσεις των νηπίων που είχαν μόνο θηλαστεί, ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ευεργετική δράση του μητρικού γάλακτος υπάρχει κυρίως όταν υπάρχει αποκλειστικός θηλασμός, ενώ ο συνδυασμός θηλασμού και γάλακτος από μπουκάλι δεν έχει ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί διεθνώς συστήνουν τα νήπια να θηλάζονται αποκλειστικά κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα της μητέρας, τα οποία περνάνε στο παιδί, καθώς και άλλους ανοσοποιητικούς και θρεπτικούς παράγοντες.

Στην ελληνική έρευνα συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Φανή Λαδωμένου, Ιωάννα Μοσχανδρέα, Αντώνης Καφάτος και Γιάννης Τσελέντης από τα τμήματα Παιδιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής και Κλινικής Βακτηριολογίας & Παρασιτολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ