ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Ανακοίνωση του δ.σ. της Ενωσης

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του ΥΠΔΜΘ για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει αυτήν την επιμελημένη εικόνα. Το κουδούνι τελικά δεν χτύπησε για όλους τους μαθητές ,μιας και το ΥΠΔΜΘ αρνείται να δρομολογήσει τα αυτονόητα. Το Αθλητικό σχολείο  ( 16ο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις 12ου Λυκείου ) κατ` ευφημισμόν φέρει αυτόν τον τίτλο ,αφού για πολλοστή φορά επαναλαμβάνεται η ίδια φαρσοκωμωδία με την  έναρξη των …αθλητικών του δραστηριοτήτων που θα γίνει μετά από δυο και πλέον μήνες . Οι μαθητές του φοιτούν σε ένα σχολείο που μόνον αθλητικό δεν είναι ……αφού απλά δεν έχει καθηγητές Φυσικής Αγωγής !!!

 

Δεν πρόκειται απλά για μια συνηθισμένη ολιγωρία του Υπουργείου αυτό που συμβαίνει φέτος. Μόλις πριν μια εβδομάδα το Υπουργείο ζήτησε από τους έχοντες τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα καθηγητές Φυσικής Αγωγής να υποβάλλουν αιτήσεις Όλα τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία αυτή ξεκινούσε Ιούνιο μήνα και ολοκληρωνόταν τέλη Αυγούστου.

Αντικειμενικά αυτό το γεγονός  συνιστά ανοιχτή υπονόμευση των Αθλητικών Γυμνασίων , αφού απαξιώνει την εκπαιδευτική τους λειτουργία και πολλαπλασιάζει τη μαθητική διαρροή από αυτά τα σχολεία.

Το ίδιο κακόγουστο θέατρο παίζεται στην 2η ΕΠΑΣ Λάρισας .

Παρά την ύπαρξη ικανού αριθμού μαθητών στον Τομέα Αργυροχρυσοχοΐας ( ενός από τους πέντε σε όλη την Ελλάδα ) και το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί

το ΥΠΔΜΘ δεν προχώρησε ακόμη σε προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικότητας Αργυροχρυσοχοΐας .Απαιτούνται δυο εκπαιδευτικοί  ΤΕ και δεν υπάρχει κανείς στο σχολείο με οργανική θέση .

Στην ίδια ΕΠΑΣ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με προφορική εντολή ανέστειλε τη λειτουργία της ειδικότητας Οδοντοτεχνικής στην Α Τάξη.

Επικαλούμενη το μικρό αριθμό μαθητών προχώρησε σε μια πράξη μη σύννομη .

Αντικειμενικά και εδώ αυτή η κατάσταση οδηγεί τους ελάχιστους μαθητές στην αναζήτηση άλλης ειδικότητας παρά τη θέληση τους.

Η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι η μοναδική σε όλη τη Θεσσαλία  και το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι εδώ δεν απαιτείται πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού ( οδοντοτεχνιτών ) ,αφού υπάρχουν τρεις στο σχολείο !!

Το ΠΥΣΔΕ Λάρισας προχώρησε μάλιστα σε απόσπαση των δυο σε Γραμματειακή Υποστήριξη  προτιμώντας την ετεροαπασχόληση τους από την αξιοποίηση τους σε εκπαιδευτικό έργο !!!!

 Η Περιφερειακή Διεύθυνση οφείλει άμεσα να εγκρίνει τη λειτουργία των παραπάνω τμημάτων καθώς και  όλων των ολιγομελών τομέων και ειδικοτήτων, αφού δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ΕΠΑΛ ή  ΕΠΑΣ .

Η ΕΛΜΕ Λάρισας καλεί όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην συναινούν σε υλοποίηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που προωθούνται μάλιστα με προφορικές εντολές.

Η αποδοχή αυτής της διαδικασίας συνιστά πράξη συναίνεσης και μετακύλισης ευθυνών στους ίδιους .

Αν η Περιφερειακή Διεύθυνση είναι απολύτως σίγουρη για τη νομιμότητα αυτών των επιλογών της ,γιατί δεν προχωρά σε γραπτές εντολές ,ούτως ώστε να μπορεί ο κάθε διευθυντής και ο κάθε σύλλογος διδασκόντων να προβάλλει τις ενστάσεις του ;

Για την ΕΛΜΕ Λάρισας το δικαίωμα φοίτησης του κάθε μαθητή στο σχολείο και στην ειδικότητα που επιθυμεί είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ.

Υποχρέωση της πολιτείας είναι να το διασφαλίζει.

Όσο η πολιτεία ολιγωρεί ή αρνείται να το υλοποιήσει  δική μας υποχρέωση δεν είναι απλά η καταγγελία αυτού του γεγονότος , αλλά η αγωνιστική διεκδίκηση του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ