Η χώρα που γέννησε τον Ευκλείδη μαθαίνει επιτέλους ότι 2 + 2 κάνει 4, διαπίστωσε η στήλη Lex των Financial Times, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του προσχέδιου του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2011. Οι συντάκτες της στήλης χαρακτηρίζουν ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα τίθεται στο 7% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από το 7,6% στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ…
«Εάν μόνο δεν είχαμε υπάρξει τόσο απρόσεκτοι στο παρελθόν, θα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες, δεν θα πιέζαμε τους εαυτούς μας μέχρι θανάτου σήμερα», αναφέρει ο Lex. Η στήλη αποδίδει τα εύσημα στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου γιατί «έθεσαν τη χώρα σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης που έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει».
Μάλιστα, οι FT παραδέχονται ότι οι όροι του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ είναι «εμφανώς επιτεύξιμοι» και συμβουλεύουν τη χώρα ότι θα πρέπει να κάνει όση πρόοδο μπορεί όσο ακόμα έχει την προστασία και τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.
«Όμως, οι Έλληνες μπορούν να γίνουν ένας κυνικός λαός. Το ίδιο θα πρέπει να είναι και οι επενδυτές» τονίζει η στήλη, επισημαίνοντας πως παρά τη μείωση των δαπανών, η πλευρά του προϋπολογισμού που αφορά τα έσοδα δείχνει «κούφια». «Το κράτος χρειάζεται επειγόντως να επιταχύνει το ρυθμό της είσπραξης φόρων. Αυτή ήταν η αχίλλειος πτέρνα της χώρας για χρόνια και έχει εκτεθεί με τρομερό τρόπο από την κρίση».
«Εάν η Ελλάδα πρόκειται ποτέ να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της –το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αγγίξει το 140% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά- ο ιδιωτικός κλάδος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τους φόρους του. Είναι στοιχειώδης λογική, όπως έδειξε και ο Ευκλείδης», καταλήγει ο Lex.
Πηγή: isotimia.gr