Μυστικά που οι πιλότοι δεν μοιράζονται μαζί μας

Από το περιοδικό Reader’s Digest ρώτησαν 17 αμερικανούς πιλότους να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει στο πιλοτήριο. Να οι απαντήσεις που κάποιοι από αυτούς έδωσαν: – «Οι πιλότοι δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τόσοι άνθρωποι φοβούνται τις αναταράξεις στον αέρα. Είναι εντελώς απίθανο να προκαλέσουν πτώση του αεροπλάνου. Αποφεύγουμε τις αναταράξεις, όχι γιατί φοβόμαστε… ότι θα ξεκολλήσει το φτερό, αλλά γιατί είναι ενοχλητικές».

– «Οι περισσότεροι από εσάς δεν θα τρέχατε στον αυτοκινητόδρομο με 110χλμ την ώρα χωρίς να φοράτε ζώνη ασφαλείας. Όταν όμως διασχίζουμε τον αέρα με 800χλμ την ώρα, και σβήσει το φωτάκι της ζώνης, οι μισοί από εσάς λύνετε τη ζώνη. Αλλά αν χτυπήσουμε σε ένα μικρό κενό αέρα, το κεφάλι σας θα βρεθεί στο ταβάνι».

– «Με πιέζουν συνεχώς να έχω λιγότερα καύσιμα από όσα θα ήθελα για να νιώθω άνετα. Οι εταιρείες το μόνο που σκέπτονται είναι ότι αν είσαι λίγο βαρύτερος, κουβαλώντας περισσότερα καύσιμα, θα καις και περισσότερα καύσιμα. Αν όμως ξαφνικά βρεθείς σε καταιγίδα, θα πρέπει να προσγειωθείς σε άλλο αεροδρόμιο γιατί τα καύσιμα δεν είναι αρκετά για να φτάσεις στον προορισμό σου»

– «Λέμε στους επιβάτες όσα πρέπει να ξέρουν. Δεν τους λέμε πράγματα που θα τους τρόμαζαν. Έτσι, δεν θα έλεγα ποτέ ‘Κυρίες και κύριοι, έχουμε πρόβλημα με τη μηχανή’, ακόμα κι αν ήταν αλήθεια».

– «Είμαστε εξαντλημένοι. Μπορεί να δουλεύουμε μέχρι και 16 ώρες συνεχώς, χωρίς διάλειμμα. Δουλεύουμε περισσότερες ώρες ακόμα και από έναν νταλικέρη. Αλλά, σε αντίθεση με τον νταλικέρη, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε στην άκρη στον αυτοκινητόδρομο για να ξεκουραστούμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε στο επόμενο …σύννεφο».

– «Σε μερικά αεροδρόμια με μικρούς αεροδιάδρομους, δεν υπάρχει περίπτωση η προσγείωση να είναι ομαλή, όσο καλοί πιλότοι κι αν είμαστε».

– «Μπορεί να φοράμε τη στολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να ζητήσεις οδηγίες σε ένα αεροδρόμιο. Πάμε σε τόσα πολλά αεροδρόμια, που συνήθως δεν έχουμε ιδέα».

– «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά. Λοιπόν αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι 12 επιβάτες να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους λίγο πριν την απογείωση, και εγώ τη στιγμή εκείνη  να έχω λάθος ένδειξη στα όργανα: να μου δείχνουν ότι είμαστε ψηλότερα από ότι στην πραγματικότητα είμαστε…».

– «Τις περισσότερες φορές, η ομαλή προσγείωση είναι ένδειξη της δεξιότητας του πιλότου. Γι αυτό όταν θέλετε να πείτε κάτι καλό σε ένα πιλότο καθώς κατεβαίνετε από το αεροπλάνο, πείτε: ‘Πολύ καλή προσγείωση. Ευχαριστούμε’».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ