Ζητείται φιλότιμο

Γράφει ο Γιάννης Παιδής

Με τη συμπλήρωση 6,5 μηνών και με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις η φύση στην κοιλάδα των Τεμπών απέδειξε ότι κάτι πήγε στραβά στην όλη επιχείρηση θωράκισής της που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε την 31η Μαρτίου με τυμπανοκρουσίες. Δυστυχώς όμως το άνοιγμα των Τεμπών την 1η Απριλίου και τα περί ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών αποδείχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής πρωταπριλιάτκο ψέμα, αφού από τύχη δεν θρηνήσαμε θύμα από την πτώση βράχου 0,5 κ.μ. περίπου. Φυσικά για το χθεσινό συμβάν δεν φταίνε οι βροχοπτώσεις ή μόνο αυτές… Φταίνε όσοι είχαν την ευθύνη κατασκευής των έργων θωράκισης, αλλά και όλοι όσοι τελικά άναψαν το πράσινο φως για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και να αρχίσει η κατασκευάστρια εταιρεία να εισπράττει και επιπλέον χρήματα από τα διόδια, βάσει πάντα των συμβάσεων που είχε υπογράψει με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο, πέρυσι, ο αρμόδιος υφυπουργός και η γ.γ. της περιφέρειας Θεσσαλίας διαβεβαίωναν ότι όλες οι ζημιές που είχαν γίνει στο παράπλευρο δίκτυο που χρησιμοποιήθηκε όταν τα Τέμπη ήταν κλειστά, θα αντιμετωπίζονταν άμεσα, αλλά δυστυχώς 6,5 μήνες μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο δήμων και νομού.

Τώρα, από το βράδυ της Παρασκευής, στέλνουν και πάλι τους οδηγούς από δρόμους καρμανιόλες, και αυτοί αρέσκονται σε συσκέψεις επί συσκέψεων για το πώς θα τοποθετήσουν και πάλι προειδοποιητικές πινακίδες και πώς θα αποφύγουν την οργή των οδηγών, που δυστυχώς για αυτούς, θα δουν για μια ακόμη φορά την αδυναμία, την αδιαφορία και την ανικανότητα του κράτους να τους παρέχει ασφαλές οδικό δίκτυο.

Οι λακκούβες χάσκουν στο βοηθητικό οδικό δίκτυο και είναι σαν να βγάζουν τη γλώσσα σε όσους είχαν την ευθύνη να τις κλείσουν και σφύριζαν αδιάφορα. Και φυσικά, όσες έκλεισαν, έκλεισαν μόνο με πρωτοβουλία των δήμων ή της νομαρχίας.

Μικρά έργα που ζητήθηκαν από δημάρχους, όπως παραδείγματος χάρη η ασφαλτόστρωση ενός δρόμου που θα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στην είσοδο του Τυρνάβου, στην οδό Λάρισας – Κοζάνης, παρέμειναν στις καλένδες της περιφέρειας, και τώρα δεν αποκλείεται να έχουμε αντιδράσεις για αυτή την αδιαφορία, αφού δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή χιλιάδων οδηγών. Δυστυχώς ο κατάλογος της αδιαφορίας δεν σταματά εδώ. Τι να πει κανείς για το δρόμο Ροδιά – Καρυά – Λεπτοκαρυά, για τον παραλιακό άξονα, για το δρόμο Ελασσόνα-Κατερίνη;

Καμία ενέργεια, καμία δήλωσης παραίτησης από κανέναν αρμόδιο. Σαν να χάθηκε το φιλότιμο και το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης. Και το χειρότερο για όλους αυτούς, είναι οτι αύριο που θα έρθει στη Λάρισα ο πρωθυπουργός θα μάθει από πρώτο χέρι για την ολιγωρία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ