Για μια βιώσιμη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΟΠΑ , υπ. Δημοτικού συμβούλου

με το συνδυασμό του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΙΤΣΙΔΗ

Την επόμενη μέρα των εκλογών, οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν έργο εν μέσω μιας μεγάλης αντίφασης. Πολλές αρμοδιότητες- ελάχιστοι πόροι. Με αφορμή την οικονομική κρίση τα μέτρα της κυβέρνησης και των πιστωτών της το μόνο που επιδιώκουν είναι η διάσωση, η εύρυθμη λειτουργία και η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα μέτρα αυτά χτυπούν τη πραγματική οικονομία,  αποδιαρθρώνουν την κοινωνική συνοχή και χαμηλώνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η παιδεία, το μέλλον της νέας γενιάς, τα δημόσια αγαθά, η δημοκρατία, το περιβάλλον.

Βύθισαν την Ελληνική κοινωνία στην απόγνωση, κατέστρεψαν  τα σχέδια και τις προοπτικές των  πολιτών.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ευκαιρία να σπάσουμε την απόγνωση ότι «όλα έχουν παιχτεί», ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος και δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.

Σ’ αυτές τις συνθήκες ο ρόλος της δημοτικής αρχής είναι εξόχως σημαντικός.

Με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη οφείλει να επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες.

Οφείλει να υπηρετήσει

Τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή

Ο τόπος έχει ανάγκη από την  προώθηση ενός αξιόπιστου εναλλακτικού μοντέλου κοινωνικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε ανοιχτές πολιτικές λειτουργίες και δράσεις, κόντρα στην υποσχεσιολογία, τις πελατειακές σχέσεις, την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων.

Ο πολίτης έχει άποψη για τον τρόπο που θα έπρεπε να οργανώνεται και να λειτουργεί η πόλη και θέλει να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια ενίσχυσης της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης, με στόχο να χειραφετηθεί από τη κομματική εξάρτηση και να απεγκλωβιστεί από την κεντρική εξουσία.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως το ατομικό συμφέρον περνά μέσα από το συλλογικό-δημόσιο συμφέρον και θέλουν να σταματήσει η απαξίωση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη και η διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής, εκτός από τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία του τόπου.

Μια οικονομία που δεν αντέχει άλλα χτυπήματα, αντιθέτως χρειάζεται στήριξη των δημοτικών, συνεταιριστικών και ντόπιων επιχειρήσεων, στήριξη των αγροτικών προϊόντων, ώστε να εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των πολιτών. Επιβάλλεται η διαχείριση αυτών των θεμάτων να γίνει με στόχο τη δυναμική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Η κοινωνία με την αρωγή της Δημοτικής Αρχής οφείλει να  ξεπεράσει  τις διακρίσεις λόγω εθνότητας, φύλλου, θρησκείας και πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Αυτή η ΄΄στάση ζωής΄΄ είναι απαραίτητη  για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος.

Η «μυωπική» προσέγγιση του θέματος  των τσιγγάνων από την πολιτεία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αντίθετα η τοπική κοινωνία, με ωριμότητα, απαλλαγμένη από φοβικά αντανακλαστικά πρέπει να επιβάλλει την ολιστική αντιμετώπισή του.                          Η δημοτική αρχή οφείλει να συναντηθεί με τους πολίτες στις γειτονιές και στις πλατείες και όλοι μαζί να αποκτήσουμε  κοινό βηματισμό στη προώθηση ριζοσπαστικών λύσεων στα προβλήματα.

Πρέπει  ο πολίτης να μπορεί:

Να συν-διαλέγεται με την πολιτιστική πραγματικότητα για να εξελίσσεται η σκέψη του.

Να συν-διαμορφώνει το φυσικό περιβάλλον για να γαληνεύει η ψυχή του.

Να συμμετέχει ενεργά στην οικονομική πραγματικότητα της πόλης για να ανατροφοδοτείται η ευμάρειά του.

Να συν-διαχειρίζεται με τη Δημοτική αρχή το δρόμο που χαράσσει το μέλλον αυτής της πόλης.

Σ’αυτές τις εκλογές  συγκρούονται δύο λογικές

Η διαχειριστική λογική που επιφέρει αύξηση τελών και εκποίηση δημοτικής περιουσίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου.

Και η λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης που θα στηρίξει την κοινωνική συνοχή θα στηρίξει τις κοινωνικές παροχές θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του τόπου και θα στηρίζεται στην κινητοποίηση των πολιτών.

Με ενεργή συμμετοχή για μια καλύτερη ζωή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ