«Δίχτυ» υγείας το ψάρι για τα μωρά

Για γερά παιδιά… από κούνια, γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν «ψαροφαγία» από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Το μυστικό κρύβεται σ’ ένα «κοκτέιλ» από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και καλή υγεία των μικρών καταναλωτών. Ο μπακαλιάρος με το μαλακό του κρέας,… τα λίγα κόκαλα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι το ψάρι με το οποίο συνήθως έρχονται για πρώτη φορά τα μωρά σε επαφή.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλεργική αντίδραση, το βρεφικό μενού σταδιακά εμπλουτίζεται με βραστό λαβράκι, γλώσσα, πεσκανδρίτσα, ροφό και σφυρίδα.

Μετά τη συμπλήρωση των 6 μηνών και πάντα υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου, αρχίζουν να μπαίνουν στο διαιτολόγιο του βρέφους στερεές τροφές. Στο διάστημα 6-9 μηνών προτείνεται συνήθως η προσθήκη λευκού ψαριού, πολύ καλά μαγειρεμένου, πολτοποιημένου και χωρίς πέτσα ή κόκαλα. Μετά τους 9 μήνες και μέχρι τον πρώτο χρόνο ενδείκνυται να αρχίσει το βρέφος να καταναλώνει το ψάρι καλά βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια. Από την ηλικία του 1 έτους και μετά προτείνεται η προσθήκη λιπαρών ψαριών στη διατροφή του παιδιού μία φορά την εβδομάδα.

Από τα λευκά ψάρια καλύτερα θεωρούνται ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, που είναι αρκετά μαλακά και πλούσια σε βιταμίνες Α και D, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στο συκώτι τους. Από τα λιπαρά ψάρια το ιδανικό είναι να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών πρώτα ο σολομός, το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν“.

Περισσότερα:ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ