Η κυβέρνηση θέλει τη συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου

Την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης ότι είναι υπέρ της συνέχισης των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, εκφράζει με απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Υποδομών, ως το μόνο αρμόδιο για τα δημόσια έργα, ανέλαβε την πρωτοβουλία, εκφράζοντας το σύνολο της Κυβέρνησης,… να καταθέσει αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την μερική άρση παγώματος των έργων προκειμένου να προστατευθούν οι κεκτημένες υποδομές.

Στην απάντησή του ο κ. Ρέππας υπογραμμίζει τα εξής:

«Η Κυβέρνηση έχει σαφή και ενιαία θέση για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, την οποία και εκφράζει σε κάθε ευκαιρία. Η όποια αναφορά σε «διγλωσσία» εξυπηρετεί μικροπολιτικούς και μόνον σκοπούς ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 7 Νοεμβρίου.

Είμαστε υπέρ των παρεμβάσεων κατασκευαστικού χαρακτήρα που έχουν φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, γιατί θέλουμε να επιτύχουμε τον άριστο συγκερασμό ανάμεσα στην εθνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση του κινδύνου ερημοποίησης μιας μεγάλης περιοχής της χώρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι αρμόδιο για την ολοκλήρωση της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει τα κεκτημένα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή με τις ήδη κατασκευασμένες υποδομές. Πρέπει να προλάβουμε αν τελικώς κριθεί ποια ποσότητα πρέπει να μεταφερθεί από τον Άνω Ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία, οι υποδομές να είναι λειτουργικές και να μην έχουν εντωμεταξύ απαξιωθεί. Μόνον η κατασκευή της σήραγγας εκτροπής έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό 180 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορούμε να την αφήσουμε να καταρρεύσει. Διότι αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού η μετρηθείσα ποσότητα υδάτων τον χειμώνα είναι περίπου χίλια κυβικά μέτρα ανά ώρα, που αναλόγως των βροχοπτώσεων στην περιοχή επηρεάζει τα υπόγεια ύδατα που μπορεί να προκαλέσουν έκπλυση του συνδετικού υλικού, με συνέπεια τη λύση της συνοχής των πετρωμάτων και τελικώς το μηδενισμό των μηχανικών χαρακτηριστικών του.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως το μόνο αρμόδιο για τα δημόσια έργα, ανέλαβε την πρωτοβουλία, εκφράζοντας το σύνολο της Κυβέρνησης, να καταθέσει αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την μερική άρση παγώματος των έργων προκειμένου να προστατευθούν οι κεκτημένες υποδομές».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ