Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση: Atenistas

Οι “ανήσυχοι” Αθηναίοι, η αλλιώς Atenistas, εντοπίζουν «μελανά» σημεία της Αθήνας και επεμβαίνουν. Καθαρίζουν, βάφουν, φυτεύουν, με λίγα λόγια ομορφαίνουν την πόλη. Στόχος τους είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό αισθητικό και περιβαλλοντικό λίφτινγκ” της Αθήνας. Παρ’ όλο που δεν έχουν περάσει δύο μήνες από το πρώτο τους εγχείρημα, αριθμούν ήδη δύο χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, έχουν 15.500 likes στο facebook και πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από ιστότοπους και “μπλογκ”…

 Οι Atenistas είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας με αγάπη για την πόλη, που πιστεύουν ότι η πρωτεύουσα όχι μόνο δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία», αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές της. Άλλωστε όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους, «δεν είναι κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη Αθήνα πιστεύοντας στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης».

Θέτουν απλούς στόχους, που μπορούν να υλοποιηθούν με ενέργειες ήπιου ακτιβισμού και να βελτιώσουν την αισθητική, τη λειτουργία ή την καθημερινότητα της πόλης. «Κουραστήκαμε -λένε- να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το “κράτος”. Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο».

 Την ιδέα των Atenistas ξεκίνησαν ο γραφίστας Τάσος Χαλκιόπουλος (γνωστός στο ευρύ κοινό και από το μπλογκ αθηναϊκού ενδιαφέροντος athensville) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος (που διατηρεί τη στήλη Urban Lab στο free press Lifo). Όπως λένε οι ίδιοι “είχαν βαρεθεί να μένουν διαρκώς στα λόγια” και αποφάσισαν “να εκτονώσουν δημιουργικά το πάθος τους για την πόλη”.

 Παραμονή των εκλογών σήμερα και οι Atenistas θα μαζευτούν στην πλατεία Κοτζιά και θα τη γεμίσουν με κεριά που θα φέρουν οι ίδιοι, γιατί όπως υποστηρίζουν θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται πραγματικά για τη σκοτεινιά που έχει σκεπάσει τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας.

 «Το μήνυμά μας απευθύνεται σε όποιον εκλεγεί δήμαρχος για την επόμενη τετραετία: Μην αφήνεις το ιστορικό κέντρο της πόλης να μαραζώσει και να πεθάνει», αναφέρουν.

Κείμενο: Νάντια Μπακοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ