Απ. Παπατόλιας: Εχουμε κοινά σημεία με Οικολόγους και Δημοκρατική Αριστερά

Συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ Λάρισας παραχώρησε σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας στο πλαίσιο της οποίας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας στην παράταξη των «Ελεύθερων Θεσσαλών», ανέπτυξε τις θέσεις της “Θεσσαλών Δύναμη” γύρω από θέματα Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στις  δημόσιες υποδομές υγείας στην πόλη της Λάρισας και  τα πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ. Ειδικότερα για το θέμα της εκλογικής συνεργασίας με τους «Ελεύθερους Θεσσαλούς»  ο κ. Παπατόλιας σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι το… τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε εξατομικεύσει πλήρως τις προτάσεις, εξειδικεύσει και εξατομικεύσει τις προτάσεις που κάνουμε για πολιτικές συνθέσεις ή πολιτικές συγκλίσεις. Το προγραμματικό μας «ΝΑΙ» στην παράταξη των οικολόγων εστιάζεται στους 3 άξονες που έχουμε ήδη ανακοινώσει: στο αγροδιατροφικό μοντέλο, στην αξιοποίηση της καινοτομίας και στη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Σε τρία πράγματα εστιάζεται και η προγραμματική μας σύγκλιση με την Δημοκρατική Αριστερά, την παράταξη του κου Ζαχαρόπουλου «το κοινό των Θεσσαλών». Η κατάρτιση σχεδίου εξόδου από την κρίση, η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Πάνω σε τρία εξάλλου θέματα στηρίζεται και το κάλεσμα μας στην Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, στο ΣΥΡΙΖΑ την προστασία των δημοσίων αγαθών και των κοινωνικών υποδομών, (ΙΚΑ, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι κτλ), τη στήριξη των συμμετοχικών διαδικασιών ( συμμετοχικός προϋπολογισμός) και η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με την παράταξη των «Ελεύθερων Θεσσαλών» είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου καταγράψαμε σημαντικές και κρίσιμες προγραμματικές συγκλίσεις. Πριν από 3 μέρες, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Ροντούλης άσκησε κριτική στις δυνάμεις της κομματικής αδράνειας λέγοντας ότι εκφράζει την αντικαθεστωτική ψήφο απέναντι στις δυνάμεις αυτές. Κάλεσε δε τους Θεσσαλούς να αποφασίσουν, με ελεύθερη από κομματικές προκαταλήψεις, συνείδηση. Το τελικό διακύβευμα είπε, είναι, ότι η κομματική αντιπαλότητα πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στην αποτελεσματική και με σχεδιασμό αιρετή περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι, με την πρόταση αυτή που κάνει μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, αυτό ακριβώς θέλουμε και εμείς να υποχωρήσουν οι κομματικές ταυτίσεις και  να αναδειχθεί η αυτοδιοικητική ψήφος αποτελεσματική». Ο κ. Παπατόλιας τόνισε πως η νέα διοίκηση της Αιρετής Περιφέρειας θα πρέπει να βασίζεται στην αποτελεσματικότητα και τον καλό σχεδιασμό και όχι σε μια γενικόλογη “σούπα”. «Σήμερα για παράδειγμα μου κάνει τρομερή εντύπωση ο άδειος προγραμματικός λόγος του κ. Αγοραστού, ο οποίος χαρακτήρισε «ωραίες τις προτάσεις του κ. Κουρέτα και του κ. Ζαχαρόπουλου” χωρίς κάτι άλλο, και εμείς από την άλλη πλευρά συμφωνώντας με της παράταξη των οικολόγων και της Δημοκρατικής Αριστεράς δώσαμε 10 σελίδες προγραμματικό κείμενο! Τί εννοούμε δηλαδή όταν λέμε προγραμματική σύγκλιση με τους Οικολόγους και πως θα το κάνουμε, άλλες 5 στις προτάσεις του κ.Ζαχαρόπουλου, ενώ από τη άλλη πλευρά βλέπουμε την πολιτική και  προγραμματική «φτώχεια» η οποία για άλλη μια φορά ήταν έκδηλη» τόνισε ο κ. Παπατόλιας.

Απευθύνοντας κάλεσμα στους «Ελεύθερους Θεσσαλούς» ο κ. Παπατόλιας τόνισε τα τρία σημεία στα οποία  κατακτήθηκε όπως ανέφερε ένα επίπεδο πολιτικής συμφωνίας και προγραμματικής συμφωνίας με τον επικεφαλής κ.Ροντούλη, που είναι: το ζήτημα της δημιουργίας συνθηκών κοινωνικής προστασίας για τις αδύναμες κατηγορίες μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, το ζήτημα της προώθησης της φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να ξέρει η περιφέρεια τι πόρους έχει στα χέρια της και να μην εξαρτάται από το πώς θα ανοιγοκλείνει κάθε φορά την κάνουλα η κεντρική διοίκηση και τέλος τα αγροτικά δημοπρατήρια, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν απευθείας να διαπραγματεύονται τις τιμές τους με τους καταναλωτές χωρίς την ασφυκτική παρουσία των μεσαζόντων. «Εκτιμώ ότι σ’ αυτά τα 3 ζητήματα μπορούμε να χτίσουμε την πρόταση , την προοπτική μιας αποτελεσματικής και με σχεδιασμό αιρετής περιφέρειας και να πασχίσουμε στη συνέχεια να τα υλοποιήσουμε και από κοινού, όχι απλώς να τα λέμε προεκλογικά, γιατί έτσι θα μπορέσει να γίνει και η περίφημη επανάσταση εντός κάλπης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατόλιας.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη θέματα τα οποία όπως ανέφερε  δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής σ’ αυτή τη προεκλογική περίοδο. Το πρώτο ήταν ζήτημα του πολιτισμού, των δράσεων για την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλίας. «Ασχοληθήκαμε πραγματικά και το οφείλαμε, με τα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας αλλά είναι εξίσου σημαντικά τα θέματα του πολιτισμού. Είμαστε η μόνη παράταξη η οποία ήδη αν θέλετε από την εποχή που ήμουν εγώ Νομάρχης στη Μαγνησία από το 2007, κατέθεσε πρόταση για Πολιτιστική Μεσογειάδα, η οποία τώρα έχει εξειδικευτεί και αξιοποιεί με το παραπάνω την πολιτιστική παράδοση και τις υποδομές του νομού Λάρισας. Ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για δίκτυο αρχαίων θεάτρων στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστή το αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Ήμασταν οι πρώτοι και οι μοναδικοί που κάναμε λόγο για δικτύωση των πρωτοπόρων πολιτιστικών φορέων της Λάρισας και μάλιστα εστιάσαμε αυτή την πρωτοπορία στο μουσικό Θέατρο, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε λόγο για δίκτυα μουσικών θεάτρων, για όπερα, για θεσσαλική όπερα και για δικτύωση των ΔΗΠΕΘΕ» σημείωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στο θέμα του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας ο κ. Παπατόλιας τόνισε ότι στη Λάρισα «υπάρχει το καλύτερο ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και πως αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο δουλειά του δήμου, θα στηριχθεί από την περιφέρεια ως η σχολή εκείνη που θα καταφέρει να συνενώσει όλες τις θεατρικές δυνάμεις της Περιφέρειας. Αναπτύσσοντας τέλος το τρίτο θέμα της συνέντευξης τύπου, ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στις υποδομές υγείας στην πόλη της Λάρισας, το περίφημο ¨κοινωνικό μαξιλάρι» όπως το χαρακτήρισε, σημειώνοντας:

«Στην πρόταση που κάναμε στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο θέμα που αναδεικνύαμε ήταν η προστασία των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών υποδομών, (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί δημοτικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί).  Είναι  αδιανόητο, τόνισε,  να εγκαταλειφθούν στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων. Και δεν είναι δουλειά μόνο των δήμων αυτό, είναι και δουλειά της αιρετής περιφέρειας που σχεδιάζει την κοινωνική πολιτική. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει, σημείωσε,  συνολικά με την καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και την ανέγερση νέων κτιρίων τα οποία θα εξυπηρετούν τις κοινωνικές και προνοιακές ανάγκες της περιοχής. Λέμε λοιπόν, είπε,  ότι από τη στιγμή που η αιρετή περιφέρεια αναλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι, ένα μεγάλο μερίδιο στη διοργάνωση και τη διαχείριση της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί παρά να έχει και έναν ενιαίο φορέα τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια υγεία και να συντονίσει όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται ιδίως στην αξιοποίηση και την κατασκευή νέων υποδομών, δημιουργώντας ένα δίκτυο δημοσίων κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τί σημαίνει αυτό απλά; Ότι πρώτο καθήκον μας, πρώτη προτεραιότητά μας στην αιρετή περιφέρεια θα είναι να ενσωματώσουμε τα πολυ-ιατρεία του ΙΚΑ σ’ αυτή την προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου δημόσιων κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό όμως για να γίνει, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο οι δημοτικές και οι δημόσιες υποδομές, γιατί για να έχεις ουσιαστικά αστικά κέντρα υγείας, θα πρέπει να έχεις και δημόσιες υποδομές για να τα στεγάσεις, και γι αυτό η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων αποτελεί για εμάς σημαντική προτεραιότητα. Νέες λοιπόν υποδομές για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Καταλήγοντας, ο κ. Παπατόλιας άφησε αιχμές για τον ανθυποψήφιό του της ΝΔ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «O ανθυποψήφιος μου κ.Αγοραστός, ούτε δια λόγου, ούτε δια γραφής, ούτε δια έργου, ούτε τώρα, ούτε τόσα χρόνια ως βουλευτής, ασχολήθηκε μια φορά με θέματα δημόσιας υγείας. Φαίνεται ότι για εκείνον η ευαισθησία του για τα θέματα υγείας αρχίζει και τελειώνει στο πώς, με πόσα και για πόσο χρόνο θα συνεχίζει να ενοικιάζει το ακίνητό του στο άστεγο ΙΚΑ της Λάρισας».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com