Απ. Παπατόλιας: Οι συμπαιγνίες στην Καρδίτσα φταίνε για την ήττα

Από το Γραφείο τύπου της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» με επικεφαλής τον κ. Απ. Παπατόλια ανακοινώθηκε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των εκλογών στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της Θεσσαλίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

«Οι δημοσκοπικές προβλέψεις, όταν ανέλαβε ο Απόστολος Παπατόλιας την ευθύνη να οδηγήσει την προοδευτική παράταξη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ήταν ιδιαιτέρως δυσμενείς για οποιοδήποτε υποψήφιο στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος ήταν η μεγάλη αναταραχή που επικρατούσε στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας για τις αγροτικές αποζημιώσεις από το πράσινο σκουλήκι, τον περιορισμό των προγραμμάτων νιτρορύπανσης, καθώς και την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής με τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων και ποιμνιοστασίων.

Παρά το δυσμενές κλίμα, παρά το γεγονός ότι στους αθηνοκεντρικούς κύκλους, πασοκικούς και μη, κανείς δεν πίστευε πραγματικά στη μεγάλη ανατροπή του 2ου γύρου, (όπως άλλωστε και το 2006 στη Μαγνησία), η «Θεσσαλών Δύναμη» πέτυχε ένα άθλο, αφού τελικά η νίκη χάθηκε στο «νήμα» από συμπαιγνίες στην Καρδίτσα.

Μπορεί, άλλωστε, να διαπιστωθεί ευχερώς ότι σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας ο συνδυασμός σημείωσε μεγάλη άνοδο τόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων όσο και σε ποσοστό σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, εκτός από το Νομό Καρδίτσας, όπου σημειώθηκε πτώση σε όλα.

Συγκεκριμένα:

Α) Στο Νομό Λάρισας ο συνδυασμός ανέβηκε κατά 19,2% συγκριτικά με την πρώτη Κυριακή, δηλαδή σε απόλυτο αριθμό έλαβε 9.444 περισσότερες ψήφους.

Β) Στο Νομό Μαγνησίας έλαβε 19,9% περισσότερο από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή 6.691 περισσότερες ψήφους, συν 648 ψήφους στις Σποράδες, δηλαδή συνολικά 7.339 ψήφους παραπάνω.

Γ) Στο Νομό Τρικάλων έλαβε 9,1% περισσότερο από την πρώτη Κυριακή και σε απόλυτο αριθμό ψήφων επιπλέον 3.122.

Δ) Στο Νομό Καρδίτσας, αντιθέτως, ο συνδυασμός έχασε 10,4% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή. Σε απόλυτο αριθμό είχαμε απώλειες 3.453 ψήφων.

Επιπλέον, στην Καρδίτσα είχαμε θεαματική αύξηση της αποχής τη δεύτερη Κυριακή κατά 20% (από 32% σε 52%), ενώ η συνολική μείωση των ψηφισάντων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής έφτασε το 30% (από 85.936 μειώθηκαν σε 59.941 οι ψηφίσαντες, δηλαδή προσήλθαν στις κάλπες 25.995 λιγότεροι!!!).

Στους υπόλοιπους Νομούς, η αποχή αυξήθηκε 12% κατά μέσο όρο. Στην Καρδίτσα, αυξήθηκε κατά 20%…

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής «κάτι» συνέβη και δεν έφτασαν στην κάλπη 25.995 ψηφοφόροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  με αυτή την καταγεγραμμένη αποχή, ο συνδυασμός του Αγοραστού έχασε 1.005 ψήφους από τις 31.219 της πρώτης Κυριακής. Ο συνδυασμός του κ. Παπατόλια, κατ’ αναλογία με τις ψήφους της πρώτης Κυριακής που έφτασε σε 33.180, θα έπρεπε, με βάση τα ποσοστά αποχής της δεύτερης Κυριακής, να χάσει  μόλις 1068 ψήφους.

Άρα: 2.500 ψήφοι στο Νομό Καρδίτσας χάθηκαν για το συνδυασμό αδικαιολόγητα.

Επιπλέον, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Νομός Καρδίτσας είναι ο μοναδικός Νομός της Θεσσαλίας που δεν παρουσίασε αύξηση του εκλογικού  ποσοστού Παπατόλια.

Άρα, στο Νομό Καρδίτσας έγινε διπλή ζημιά:

Α) Έφυγαν 2.500 ψηφοφόροι «αδικαιολόγητα», αν ληφθεί υπόψη η δυναμική της ψήφου σε όλους τους υπόλοιπους νομούς.

Β) Δεν ανέβηκε καθόλου το εκλογικό ποσοστό Παπατόλια, όπως συνέβη σε όλους τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας.

Είναι προφανές ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε ως αυθόρμητη αντίδραση του εκλογικού σώματος και μάλιστα τη δεύτερη Κυριακή. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Νομός Καρδίτσας κατά την πρώτη Κυριακή ήταν ο μόνος Νομός της Θεσσαλίας που έδωσε εκλογικό προβάδισμα της τάξης του 2%. Ξαφνικά ο πρώτος σε εκλογική απήχηση Νομός, γίνεται τελευταίος…

Η πιο βάσιμη ερμηνεία για την εκλογική αυτή αποδυνάμωση είναι ότι καταβλήθηκε συνειδητή και μεθοδευμένη προσπάθεια για να περιοριστεί η εκλογική απήχηση Παπατόλια στην Καρδίτσα είτε με μετακινήσεις ψηφοφόρων είτε με «κατευθυνόμενη αποχή».

Η αποχή μεθοδεύτηκε με δύο τρόπους:

α) αποθαρρύνοντας ενεργά και συνειδητά τους αριστερούς ψηφοφόρους που είχαν υποστηρίξει Παπατόλια-Αλεξάκο την πρώτη Κυριακή και β) ελέγχοντας με «αστυνομική ακρίβεια» ψηφοφόρους του ΚΚΕ, ώστε να μην υπάρξει καμμία μετακίνηση στο δεύτερο γύρο, όπως προκύπτει από χωριά με «κατευθυνόμενες μάζες» ψηφοφόρων ΚΚΕ, αλλά και από τα αποτελέσματα στην πόλη.

Οι «μετακινήσεις ψηφοφόρων» ερμηνεύονται ως εξής:

α) Η 4ετής μετωπική αντιπαράθεση Βερίλλη – Τέγου έφερε στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» τις δυο πλευρές (ΚΚΕ – ΝΔ), με αποτέλεσμα η συνεργασία να πάρει οριζόντια χαρακτηριστικά εξαιτίας και της πιλοτικής “συνεργασίας”, που είχαν αναπτύξει οι δύο χώροι στο πρόσφατο παρελθόν.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι Σοφάδες: Στον πρώτο γύρο 43% – 33% υπέρ Παπατόλια και στο 2ο γύρο 47% – 53% υπέρ Αγοραστού. Εδώ πιστοποιείται ειδική “συνεργασία” με τις γνωστές μεθόδους… Εκτιμάται ότι σε Σοφάδες και Καρδίτσα «άλλαξαν» προτίμηση περίπου 600 τσιγγάνοι, κάτι που σημαίνει διαφορά 1200 ψήφων.

β) Συγχρόνως, στην Καρδίτσα, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι που στήριξαν Αλεξάκο στον πρώτο γύρο, ψήφισαν «κομματικά» τη δεύτερη Κυριακή, επειδή δεν προβλήθηκε απαρκώς το δίλλημα «Αλεξάκος ή Τσάκος;», με αποτέλεσμα να υπάρξει χαλάρωση στην παράταξη και να υποχωρήσει η προτίμηση σε Αλεξάκο-Παπατόλια έναντι της ενισχυμένης κομματικής ταύτισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε α) η «κατευθυνόμενη αποχή» και η πολύ αυστηρότερη σε σχέση με άλλους Νομούς περιφρούρηση του ΚΚΕ ούτε β) η ενίσχυση της κομματικής ταύτισης στους συντηρητικούς ψηφοφόρους ούτε γ) οι «διαπραγματεύσεις» ΝΔ-ΚΚΕ στο Δήμο, έγιναν αντιληπτές από την παράταξη.

Μέχρι το απόγευμα είχαμε τη βεβαιότητα ότι η Καρδίτσα ήταν 6 μονάδες μπροστά…Υπήρχε μάλιστα η εκτίμηση ότι εάν η Μαγνησία είχε επίσης προβάδισμα 6 μονάδων, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν νικηφόρο. Τελικά η Μαγνησία πήγε 7 μονάδες μπροστά, ενώ στην Καρδίτσα σημειώθηκαν απώλειες στο 10% των ψήφων της πρώτης Κυριακής.

Η μάχη κρίθηκε και χάθηκε στην Καρδίτσα, τον μοναδικό Νομό που δεν επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης στο δεύτερο γύρο, εξαιτίας της γενικευμένης και διάχυτης αισιοδοξίας που υπήρχε μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου…

Τι θα έπρεπε να περιμένει κανείς από το Νομό Καρδίτσας, εάν όλα εξελίσσονταν ομαλά; Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα ανέβαινε για τον Παπατόλια σε ποσοστό αναλογικό με τη μέση αύξηση του ποσοστού του σε όλους τους υπόλοιπους Νομούς της Θεσσαλίας, που ανέρχεται σε 16,5%, χωρίς καν να συνυπολογίσουμε την εκλογική υπεροχή της πρώτης Κυριακής κατά 2%, θα υπήρχε άνοδος τουλάχιστον 5.474 ψήφων, οι οποίες θα έδιναν μια καθαρή εκλογική νίκη, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Αγοραστός επικράτησε με 3.800 ψήφους περίπου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ