Η διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από τη δομή του πλακούντα

Η εννιάμηνη κύηση στους ανθρώπους επηρεάζεται από τη δομή του πλακούντα σύμφωνα με νέα έρευνα, που βάζει τέλος σε ένα μυστήριο 100 ετών. Η έρευνα που έγινε στα πανεπιστήμια Durham και Reading, δείχνει ότι τα έμβρυα αναπτύσσονται δύο φορές πιο γρήγορα στις μήτρες κάποιων θηλαστικών σε σχέση με άλλα. Η διαφορά οφείλεται στη δομή του πλακούντα και στον τρόπο που συνδέεται το έμβρυο με τη μητέρα του…

Η έρευνα βρήκε ότι όσο πιο στενά συνδέονται οι ιστοί μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το μωρό και λιγότερο διαρκεί η κύηση. Η έρευνα βοήθησε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο οι άνθρωποι, των οποίων ο πλακούντας δεν έχει τη μορφή πολύπλοκου ιστού, όπως είναι των σκύλων ή των λεοπαρδάλεων, έχουν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη.

Ο πλακούντας, αν και εξυπηρετεί την ίδια λειτουργία σε όλα τα θηλαστικά, είναι εκπληκτικά διαφορετικός ανάμεσά τους. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά αποτελούσε μυστήριο, έως τώρα. Οι ερευνητές, των οποίων η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Naturalist, εξέτασαν δεδομένα από 109 θηλαστικά και βρήκαν ότι σε μερικά από αυτά ο πλακούντας είναι πολύ «διπλωμένος», και έτσι δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια, εξαιτίας της οποίας τα θρεπτικά συστατικά περνούν γρηγορότερα από τη μητέρα στο παιδί.

Περισσότερα: sciencedaily.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ