Νέες επεµβατικές τεχνικές που εφαρµόζονται σε ανθρώπινους ιστούς σε συνδυασµό µε ένα καινούργιο είδος βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το λίπος, µπορεί να βοηθήσουν το σώµα να επουλώνει και να αναδοµεί τραυµατισµένα ή κατεστραµµένα όργανα. Οι επιστήµονες έχουν αρχίσει την εφαρµογή του σχεδίου από το γυναικείο στήθος. Αν επιτύχουν τον στόχο τους, η αναγεννητική ιατρική θα είναι το νέο µεγάλο κατόρθωµα του 21ου αι…
Οι αµερικανοί επιστήµονες της εταιρείας Cytori Therapeutics στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έχουν δηµιουργήσει την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για τη χρήση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό στην ανάπτυξη νέου ιστού σε άλλα σηµεία του σώµατος. «Αρχίζουµε από το στήθος», εξηγεί στο «Wired» ο Κρις Κάλουν, διευθυντής της εταιρείας. «Γυναίκες µε µαστεκτοµή λόγω καρκίνου, αλλά και γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν την όψη του στήθους τους, µπορούν τώρα να αποκτήσουν νέο στήθος µε υλικό που έχουν βγάλει από το λίπος του σώµατός τους», συνεχίζει.
Η προσθετική στήθους είναι µόνο µία από τις πολλές πιθανές εφαρµογές της νέας µεθόδου. Το σχέδιο της εταιρείας είναι πιο φιλόδοξο: να εισαγάγουν την τεχνική των βλαστοκυττάρων στην ευρύτερη ιατρική αγορά, παρακάµπτοντας µάλιστα το σοβαρό ηθικό πρόβληµα της χρήσης κυττάρων από έµβρυα. Επειτα από 10 χρόνια δοκιµών, η Cytori και οι συνεργάτες της σε διάφορα πανεπιστήµια του κόσµου έχουν µεταφέρει τις έρευνές τους σε ανθρώπους και υποστηρίζουν πως µπορούν να χρησιµοποιήσουν την τεχνική τους σε όλα τα όργανα του σώµατος.
Ανάµεσα στους κυριότερους στόχους τους είναι η θεραπεία της χρόνιας καρδιοπάθειας, της καρδιάς µετά το έµφραγµα, των τραυµατισµένων νεφρών ύστερα από καρκίνο και της ακράτειας µετά την προστατεκτοµή.
Σύµφωνα µε συµπεράσµατα δοκιµών σε ανθρώπους που δηµοσιεύθηκαν τον Μάιο, στη χρόνια καρδιοπάθεια τα βλαστοκύτταρα βελτίωσαν την αεροβική ικανότητα του ασθενούς και µείωσαν την έκταση του κατεστραµµένου ιστού. Στις περιπτώσεις θεραπείας ασθενών έπειτα από έµφραγµα, αυξήθηκαν τόσο η παροχή όσο και η άντληση του αίµατος στην καρδιά χάρη στα βλαστοκύτταρα. Σε πειράµατα που έγιναν σε ποντίκια µε καρκίνο, η χρήση βλαστοκυττάρων βελτίωσε τη λειτουργία των νεφρών. Επίσης, δοκιµές σε ασθενείς έπειτα από προστατεκτοµή είχαν ως αποτέλεσµα τη θεραπεία της ακράτειας στις περισσότερες περιπτώσεις.
Περισσότερα:ΤΑ ΝΕΑ On-line