Την επιβολή πρόσθετης εισφοράς 2% στις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και να διασφαλισθεί η καταβολή του εφάπαξ εξετάζει η Κυβέρνηση…
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στον διάλογο που θα ξεκινήσει σύντομα η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου θα προταθεί η λύση της επιβολής εισφοράς 2% σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του εφάπαξ και η παρακράτηση ενός ακόμη μισθού (του δεύτερου) στους νεοεισερχομένους ώστε να αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα του Ταμείου και να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο που θα διευκολύνει την καταβολή του εφάπαξ στο μέλλον χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δανειοδότηση.
Η λύση αυτή βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, καθώς στις αποδοχές των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων γίνονται κρατήσεις 3% τον μήνα, χωρίς το Δημόσιο ως εργοδότης να έχει συμμετοχή, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το ΤΕΑΔΥ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να καταβάλλει το εφάπαξ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία, αλλά παρά ταύτα περισσότεροι από 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά πάνω από 14 μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξασφαλίσει τους πρόσθετους πόρους που θα χρειαστεί το ΤΕΑΔΥ για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται από το κύμα συνταξιοδοτήσεων που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο και αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο. Ως το τέλος του τρέχοντος έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 42.000. Από αυτές οι περισσότερες είναι αιτήσεις δασκάλων και καθηγητών, ενώ κύμα εξόδου υπάρχει και στους ενστόλους. Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 6.000 προέρχονται από στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει δοθεί ακόμη η σύνταξη. Παράλληλα με την επιβολή της εισφοράς, που όπως είναι προφανές θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση των καθαρών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, δόθηκαν οδηγίες στη διοίκηση του ΤΕΑΔΥ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και να περιορίσει τις δανειακές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-line