Ατμομηχανή της οικονομίας του Τυρνάβου το τσίπουρο

Ο δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση μιας σταθερής παραγωγικής βάσης, που να αφορά τόσο τους παραγωγούς αγρότες, όσο και τις επιχειρήσεις, διοργανώνει και φέτος τη γιορτή Τσίπουρου για την στήριξη και προβολή του τοπικού προϊόντος.

Η φετινή γιορτή έγινε σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με τις άδειες παραγωγής του προϊόντος αφού έχουν ακουστεί διάφορες σκέψεις για απαγόρευση της παραγωγής από τους μικροκαλλιεργητές στα παραδοσιακά καζαναριά.

Ο δήμος Τυρνάβου για μια ακόμη χρονιά σε συνεργασία με τη νομαρχία, τον οινοποιητικό συνεταιρισμό και το σύλλογο αμβυκούχων για να αναδείξει και να προβάλει ένα προϊόν το οποίο έχει αναγνωριστεί από τον κανονισμό 1576/89 ως ένα από τα τέσσερα (4) τσίπουρα της Ελλάδας που μπορούν να φέρουν γεωγραφική ένδειξη μάλιστα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει αναγνωρίσει Τσίπουρο με το όνομά της, εφ’ όσον τα άλλα τρία (3) προϊόντα αναφέρονται σε επίπεδο Γεωγραφικών Διαμερισμάτων της χώρας. (Τσίπουρο Μακεδονίας, Θεσσαλίας, τσικουδιά Κρήτης).

Στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου με ομιλία του δημάρχου, χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδυοργανωτών και μουσικοθεατρική παράσταση.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο δήμαρχος κ. Χρ. Κιτσίδης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το τσίπουρο έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική έχει να αντιμετωπίσει την πολιτεία αφού οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια τορπιλίζουν τη δυναμική του μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις, μέσα από την φορολόγηση, μέσα από την εξουδετέρωση των διημέρων που κυοφορείται, μέσα από υπηρεσιακούς παράγοντες και από ένα απίστευτο λαβύρινθο γραφειοκρατίας.

«Δυστυχώς η πολιτεία έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς βλέπει την ανάπτυξη μέσω της προώθησης των τοπικών προϊόντων.

Μέρος αυτής της πολιτικής εφαρμόζεται τόσο στο τσίπουρο όσο και στο ούζο. Αυτή την υποκριτική στάση των κυβερνώντων είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε», τόνισε ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας ακόμη ότι: «το Τσίπουρο Τυρνάβου έχει άρρηκτη σχέση, τόσο με την αμπελουργία όσο και με την τέχνη της απόσταξης, έτσι όπως διαχρονικά εξελίχθηκε.

Αυτό λοιπόν που είναι αυτονόητο σήμερα, δεν είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένο,

 έτσι ώστε τσίπουρο να σημαίνει ελληνικά σταφύλια, τσίπουρο Τυρνάβου να σημαίνει απαραίτητα πρώτη ύλη σταφύλια περιοχής Τυρνάβου αποκλειστικά.

Σ’ αυτό το βήμα θεωρούμε πως η πολιτεία με τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για να μπορεί το Τσίπουρο να αποτελέσει το στήριγμα της αμπελουργίας και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας.

Αλλιώς οι επικλήσεις του πρωθυπουργού για την «επανάσταση του αυτονόητου» παραμένουν «ανέξοδες ρητορείες».

Η κατοχύρωση της ονομασίας Τσίπουρο αποκλειστικά για την Ελλάδα από ευρωπαϊκό κανονισμό, περιμένει ακόμα την θωράκισή της από την Εθνική Νομοθεσία.

 Το νομοθετικό πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει με φοροεισπρακτική λογική το προϊόν, αλλά να λειτουργεί στην κατεύθυνση στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών».

Τέλος αφού τόνισε ότι η στήριξη του τσίπουρου και των άλλων αμπελουργικών προϊόντων, μπορεί στα δύσκολα χρόνια που περνά η αμπελουργία, να σταθεί φραγμός στα σχέδια εκρίζωσης των αμπελώνων και συρρίκνωσης του εισοδήματος των αμπελουργών, που μαθηματικά οδηγεί στον αφανισμό τους, ξεκαθάρισε ότι η αμπελουργία είναι η ατμομηχανή της γεωργικής παραγωγής του τόπου μας και υπό την έννοια αυτή και της οικονομίας μας. Τέλος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία  Κέντρου Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στον Τύρναβο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν ο αντινομάρχης κ. Χρ. Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Αγ. Ραψανιώτης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αμβυκούχων κ. Δ. Παπαφίγγος και ο διευθυντής του οινοποιείου κ. Αστ. Παπράς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ