Καμία ευεργετική διάταξη για διορισμούς πολύτεκνων εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση αποκλείει ρητά κάθε ενδεχόμενο για την επαναφορά των ευεργετικών διατάξεων που θέσπισε η ΝΔ για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, όπως προκύπτει από την απάντηση της υφ. Παιδείας κ. Εύης Χριστοφυλλοπούλου σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 Σχολιάζοντας την απάντηση, ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «η απόφαση αυτή είναι άδικη και κοινωνικά ανάλγητη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, στη λύση του οποίου οι πολύτεκνοι είναι εκείνοι που συνεισφέρουν με τις μεγαλύτερες θυσίες. Ένα-ένα αποδομεί όλα τα ευεργετικά μέτρα που η ΝΔ είχε λάβει για την πολύτεκνη οικογένεια. Πρέπει όμως να αντιληφθεί ο κ. Παπανδρέου ότι το δημογραφικό δεν λύνεται με την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα».

Αναλυτικά η απάντηση της υφ. Παιδείας στον κ. Χαρακόπουλο που ανέδειξε το θέμα στη Βουλή έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α’), οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών θα καλύπτονται αποκλειστικά από τους εκπαιδευτικούς επιτυχόντες σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Πιο αναλυτικά, στο άρθρο 3 Τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του εν λόγω νόμου ορίζονται τα εξής:

«1.Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το Α.Σ.Ε.Π., κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς. Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στο διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια ως ακολούθως: […]

(δ) Κοινωνικά κριτήρια

–   Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή
αναιμία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία:
επτά (7) μονάδες.

–   Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω τέκνου: πέντε (5) μονάδες.

–   Η  ύπαρξη  περισσότερων των τριών τέκνων που  είναι  ανήλικα  ή
υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: δέκα (10) μονάδες.

–   Η   ύπαρξη   περισσότερων   των  δύο   τέκνων  που   είναι   ανήλικα   ή
υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: πέντε (5) μονάδες».

Για την ομαλή μετάβαση από το σημερινό στο νέο καθεστώς προσλήψεων και με δεδομένες τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σε εκπαιδευτικούς με βάση καταργούμενες ειδικές ρυθμίσεις, προβλέπονται ειδικές μεταβατικές διατάξεις (σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 10 του ανωτέρω πολυνομοσχεδίου), μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας διαδικασίας από το 2012-2013 ή και πέραν αυτής, σύμφωνα με τις οποίες:

«Μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζεται, με βάση τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα από καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες: α) γονείς περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού, β)[..]. Οι εκπαιδευτικοί των κατηγοριών αυτών, εφόσον έχουν αποκτήσει την αντίστοιχη ιδιότητα μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, διορίζονται κατά σειρά που εξαρτάται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και τα κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ του άρθρου 3 που εφαρμόζονται αναλόγως».

Με βάση τα ανωτέρω, τη σχολική χρονιά 2010-2011 διορίστηκαν συνολικά 90 εκπαιδευτικοί γονείς άνω των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν. Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξετάζει με ευαισθησία τα αιτήματα όλων των εκπαιδευτικών, και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ