Εκατομμύρια νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα συνιστούν τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Σοκ έπαθαν χθες το πρωί περίοικοι των παρακάρλιων κοινοτήτων της Κάρλας, Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, αντικρίζοντας στις όχθες της λίμνης και κοντά στα αντλιοστάσια το θέαμα. Νεκρά και ημιθανή ψάρια παντού…
Χιλιάδες ψάρια είχαν εκβραστεί στις όχθες του ταμιευτήρα και άλλα πάλευαν να «σωθούν». Το θλιβερό θέαμα αντίκρισαν νωρίς το πρωί περιπατητές και αγρότες που βρέθηκαν κοντά στα αντλιοστάσια του ταμιευτήρα και έσπευσαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει.
Το σκηνικό που αντίκρισαν όσοι έσπευσαν πρώτοι στην περιοχή δεν περιγράφεται με λόγια, όπως επίσης και οι εικόνες, που προκαλούν πράγματι θλίψη. Τα νεκρά ψάρια εκτείνονταν σε μήκος μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων, ενώ άλλα σε ημιθανή κατάσταση κείτονταν μέσα στο νερό της λίμνης, σε στάθμη όμως που δεν βοηθάει ώστε να διατηρηθούν.
Σε πολλά σημεία, ειδικά κοντά στα τοιχώματα των αντλιοστασίων, οι ποσότητες των νεκρών ψαριών ήταν μεγαλύτερες, ενώ σε αρκετά σημεία της λίμνης το νερό ήταν γεμάτο αφρούς και φερτές ύλες. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μετέβησαν στον ταμιευτήρα μόλις ενημερώθηκαν για το γεγονός και εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους.
Μέχρι στιγμής τα αίτια της οικολογικής αυτής καταστροφής δεν έχουν εξακριβωθεί, καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Ο έλεγχος που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να ρίξει φως στο όλο θέμα, που σημειωτέον δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην λίμνη Κάρλα τους τελευταίους μήνες, με τις απόψεις ως προς τις πραγματικές αιτίες να διίστανται.
Ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας επανειλημμένως πάντως έχει απευθυνθεί στους πολίτες της περιοχής να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της φύλαξης και εποπτείας του οικοσυστήματος της Κάρλας, φαίνεται όμως ότι μόνο οι εκκλήσεις δεν φτάνουν.
Σύμφωνα, τέλος, με τις κείμενες διατάξεις, το νερό της Λίμνης Κάρλας θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που νεκρά ψάρια εκβράζονται στη λίμνη Κάρλα. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μιλάμε για εκατομμύρια νεκρά ψάρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι πιθανότατα πρόκειται για το σοβαρότερο μέχρι στιγμής συμβάν.
Πηγή: iliapress.gr