Την Τετάρτη ξεκινά αστρονομικά ο χειμώνας

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμασταν σε λευκό κλοιό, όμως τα χιόνια αυτά ήταν… φθινοπωρινά. Όπως μας ενημερώνει το Αστεροσκοπείο Λάρισας, αστρονομικά ο χειμώνας αρχίζει την Τετάρτη και 01:38 ώρα Ελλάδας (ή αύριο και ώρα 23:38 U.T.). Για το βόρειο ημισφαίριο, η επίσημη έναρξη του χειμώνα συμβαίνει όταν ο Ήλιος, στο φαινόμενο ταξίδι του στην ουράνια σφαίρα, βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, που χαρακτηρίζεται ως χειμερινό ηλιοστάσιο. Κατά την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου έχουμε τη μικρότερη διάρκεια μέρας και τη μεγαλύτερη νύχτα. Επίσης, ο Ήλιος φαίνεται να έχει κατά το μεσημέρι τη μικρότερη άνω μεσουράνηση από όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Στο χειμωνιάτικο νυχτερινό ουρανό, τις πρώτες βραδινές ώρες, οι αστερισμοί που κυριαρχούν είναι του Ωρίωνα, του Ταύρου, των Διδύμων, του Μεγάλου και του Μικρού Κυνός. Στον αστερισμό των Διδύμων τα δύο λαμπρότερα άστρα του είναι ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Έχουν παραπλήσια λαμπρότητα και ο Κάστορας φαίνεται κυανόλευκος ενώ ο Πολυδεύκης κιτρινωπός. Απέχουν από εμάς 52 και 34 έτη φωτός αντίστοιχα. Τον Κάστορα ο Πτολεμαίος τον ονομάζει «ο εν τη κεφαλή του ηγουμένου διδύμου». Με γυμνό οφθαλμό ο Κάστορας φαίνεται σαν απλός αστέρας, αλλά με μικρό τηλεσκόπιο διαχωρίζεται σε δυο διαφορετικούς αστέρες. Με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο διακρίνεται επίσης ένας αμυδρός συνοδός αστέρας που είναι κόκκινος νάνος. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι ο καθένας από τους τρεις αστέρες του Κάστορα είναι φασματοσκοπικά διπλός. Έτσι ο Κάστορας είναι στην πραγματικότητα μια εντυπωσιακή οικογένεια έξι άστρων που συνδέονται με δεσμούς βαρύτητας.

Κατά τη μυθολογία ο αστερισμός των Διδύμων αντιπροσωπεύει τους δίδυμους Διόσκουρους που ήταν γιοι της Λήδας και του Δία. Ο Κάστορας ήταν περίφημος καβαλάρης και δάσκαλος του Ηρακλή στην πολεμική τέχνη. Ο Πολυδεύκης ήταν ξακουστός πυγμάχος με πολλούς άθλους. Επίσης θεωρούνταν προστάτες των ναυτικών, γιατί έσωσαν την Αργώ από συντριβή της στα βράχια της Θράκης κατά τη διάρκεια μεγάλης θαλασσοταραχής.

Κατά σύμπτωση σήμερα συνέβη και ολική έκλειψη Σελήνης, με το μέσο του φαινομένου να είναι στις 08:17 ώρα Ελλάδας, που όμως δεν είναι ορατή από την Ελλάδα. Η ιδιαιτερότητα της έκλειψης αυτής είναι ότι είχε να συμβεί έκλειψη Σελήνης την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου από τις 21 Δεκεμβρίου 1638. Για την επόμενη έκλειψη Σελήνης την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε 372 χρόνια, μιας και θα συμβεί στις… 21 Δεκεμβρίου 2094. Μπορεί με την έκλειψη της Σελήνης να μην ήμασταν τόσο τυχεροί, όμως σε δυο εβδομάδες, το πρωινό της 4ης Ιανουαρίου 2011, πρόκειται να απολαύσουμε την μερική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων και η έλευση του Νέου Έτους μας προσφέρουν μια επιπλέον πρόκληση για να ατενίσουμε τον έναστρο ουρανό. Και ποιος ξέρει; ίσως κάποιοι να διακρίνουν και το Άστρο της Βηθλεέμ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ