Πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, η έναρξη της τροφοδοσίας της Λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό μέσω αντλιοστασίων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος, η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ο νέος αιρετός περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, ο νέος δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτεινιώτης… και η νέα δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κα Λαϊτσου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της Περιφέρειας.
Ο κ. Μαγκριώτης με αφορμή την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας τόνισε ότι ξεκίνησε χθες η πλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας από τα νερά του ποταμού Πηνειού. Η υδροληψία γίνεται από τα 5 αντλιοστάσια του Πηνειού που μπορούν να παρέχουν, σε πλήρη λειτουργία, 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Η λειτουργία των αντλιοστασίων θα συνεχιστεί για 6 περίπου μήνες, έτσι ώστε να παροχετεύονται στη λίμνη οι χειμερινές και εαρινές απορροές του Πηνειού.
Σύμφωνα με τον υπουργό με τη πλήρη λειτουργία των αντλιοστασίων θα μπορεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης άνοιξης να πληρωθεί ο ταμιευτήρας με 120.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, που αποτελούν το 75% της χωρητικότητάς του (160.000 κυβικά μέτρα) εφ’ όσον έχουμε ένα ικανοποιητικό υδρολογικό έτος.
Στην επόμενη χειμερινή περίοδο, έχοντας ολοκληρώσει και την έμφραξη του φράγματος της Γυρτώνης, θα υπάρχει πλέον η απαιτούμενη ποσότητα υδάτων ώστε η λειτουργία των αντλιοστασίων να γίνεται χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα δε με το προγραμματισμό του υπουργείου, σε 3 χρόνια θα μπορεί η πλήρωση της Λίμνης Κάρλας να γίνεται με βαρύτητα από το φράγμα της Γυρτώνης, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία των αντλιοστασίων.
«Η επανασύσταση της λίμνης της Κάρλας και η ανασυγκρότηση όλων των άλλων υποδομών για την υδροδότηση και άρδευση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά και για τη Θεσσαλία. Συμβολίζει τη μεγάλη στροφή της χώρας σε έργα επανάκτησης περιβαλλοντικών απωλειών του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Μαγκριώτης.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Τα έργα της επαναδημιουργίας της λίμνης, ξεκίνησαν το 1999 με την υπογραφή της σύμβασης για τη κατασκευή του Ταμιευτήρα και των συναφών έργων. Το 2001 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ) με συνολικό προϋπολογισμό 152 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ».
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 3 εργολαβίες, κατασκευής του ταμιευτήρα, κατασκευής των αντλιοστασίων στον ποταμό Πηνειό και καθαρισμού των τάφρων μεταφοράς του νερού:
Ταμιευτήρας Κάρλας και Συναφή έργα: η σύμβαση υπογράφηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1999 και περαιώθηκε στις 30 Ιουνίου 2006 συνολικής δαπάνης 99 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Με την εργολαβία αυτή ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ταμιευτήρα και σημαντικό τμήμα των συλλεκτήρων. Το ανεκτέλεστο τμήμα των συλλεκτήρων έχει προβλήματα αρχαιολογίας τα οποία αναμένονται να ξεπεραστούν.
Κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης από τον ποταμό Πηνειό: Η σύμβαση υπεγράφη την 21η Αυγούστου 2007 και το έργο ολοκληρώθηκε μέσα στο 2010. Η δαπάνη του έργου ανήλθε σε 6,377 εκατ. ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει το έργο υδροληψίας με αντλιοστάσιο στον Πηνειό για την τροφοδότηση της λίμνης Κάρλας από τις απορροές του Πηνειού κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο και επεμβάσεις κατά μήκος του συστήματος μεταφοράς νερού στις υφιστάμενες διώρυγες – τάφρους 2Δ -6Τ-7Τ-2Τ-Σ4-1Τ.
Ολοκληρώθηκε επίσης και η εργολαβία καθαρισμού των τάφρων 7Τ και 2Τ που δημοπρατήθηκε στις 13 Απριλίου 2010: Για την απρόσκοπτη λειτουργία και των 5 αντλιοστασίων θα πρέπει να γίνουν εργασίες διευθέτησης των τάφρων 7Τ και 2Τ σε μικρό σχετικά μήκος – περίπου 500 μ. – με αναχώματα, προκειμένου να αυξηθεί η παροχετευτικότητά τους. Η εργασία αυτή θα γίνει εντός του επόμενου μήνα μέσω της εργολαβίας «σκούπα» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Βρίσκονται σε εξέλιξη 5 εργολαβίες:
Η εργολαβία της ορεινής υδρονομίας, προϋπολογισμού 12,9 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010 και αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή της Σύμβασης. Το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα (στις περιοχές της Αγιάς, του Καλαμακίου και της Κερασιάς) στο πεδινό και ημιπεδινό τμήμα των λεκανών και των απαιτούμενων έργων ορεινής υδρονομίας, τεχνικά και φυτοκομικά στα λοφώδη ή ορεινά τμήματα των λεκανών για την προστασία των συλλεκτήρων. Είναι η τελευταία εργολαβία για την ολοκλήρωση του έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης.
Η εργολαβία μεταφοράς και διανομής νερού της λίμνης (δίκτυο άρδευσης) προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ περίπου που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους. Το έργο έχει δημοπρατηθεί από το 2008 αλλά δεν διατέθηκαν μέχρι τέλος του 2009 πιστώσεις για να ξεκινήσει. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά με αργούς ρυθμούς λόγω περιορισμού των πιστώσεων. Με την κατασκευή του έργου θα μπορούν να αρδεύονται σε πρώτη φάση 100.000 στρέμματα με 60 εκατ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως.
Υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2009 η σύμβαση των έργων ανάδειξης του περιβάλλοντος της λίμνης προϋπολογισμού 4,226 εκατ. ευρώ και οι εργασίες προχωρούν με κανονικό ρυθμό. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών ήπιας τουριστικής ανάδειξης της λίμνης (μουσείο στα κανάλια, Κέντρο πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο, μονοπάτια, θέσεις θέας, παρατηρητήρια κ.λπ.) καθώς και των απαραίτητων φυτοτεχνικών παρεμβάσεων.
Η εργολαβία της ύδρευσης περιοχής Βόλου προϋπολογισμού 9,084 εκατ. ευρώ ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 2008 και περιλαμβάνει τη διάνοιξη και εκμετάλλευση 33 νέων συνολικά υδρογεωτρήσεων με κατάργηση των αντίστοιχων αρδευτικών, καθώς και την αξιοποίηση 5 γεωτρήσεων από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΥΑ Μείζονος περιοχής Βόλου, την κατασκευή δικτύου συλλογής των υδρογεωτρήσεων, την κατασκευή δύο αντλιοστασίων, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ο οποίος μεταφέρει το νερό στην υφιστάμενη δεξαμενή της ΔΕΥΑΒ Μείζονος περιοχής Βόλου. Με το έργο αυτό προβλέπεται η τροφοδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου με 15.000.000 κυβικά νερού για ύδρευση που καλύπτει το 50% των αναγκών του και είναι ο μεγαλύτερος δείκτης ωφελιμότητας του συνολικού έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν για το έργο 4.000.000 ευρώ.
Έχουν εκτελεστεί όλες οι εργασίες και απομένει μόνο η διάνοιξη 33 συνολικών υδρογεωτρήσεων. Έχει εγκριθεί παράταση προθεσμίας για τις προαναφερθείσες γεωτρήσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011.
Υπογράφηκε στις 19 Ιουλίου 2010 η σύμβαση της εργολαβίας των υπολειπόμενων εργασιών (εργολαβία σκούπα). Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου ανέρχεται σε 18.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει την κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών που δεν έχουν υλοποιηθεί από την πρώτη εργολαβία Οι εργασίες άρχισαν και προχωρούν με ικανοποιητικό βαθμό και η διάρκεια της σύμβασης είναι 2,5 έτη.
Μελλοντικές εργολαβίες:
– Κατασκευή των έργων ενίσχυσης ύδρευσης μείζονος περιοχής Βόλου (Β΄ φάση). Ο προϋπολογισμός της εργολαβίας της Β’ φάσης, εκτιμάται σε περίπου 3.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει: Ανόρυξη και εξοπλισμό 17 νέων υδρογεωτρήσεων, κατασκευή δικτύου συλλογής των υδρογεωτρήσεων προς την δεξαμενή ΔΙΙ, μήκους 12 χλμ.
– Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας. Ο προϋπολογισμός της εργολαβίας της Β΄ Φάσης, εκτιμάται σε 7.000.000 ευρώ περίπου συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Μελέτες:
– Έχει ανατεθεί η μελέτη μεταφοράς νερών του ταμιευτήρα Γυρτώνης στην Κάρλα, με την οποία εξασφαλίζεται η πλήρωσή της με βαρύτητα.
– Σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ προχωρεί το θέμα της μελέτης διαχείρισης της Κάρλας, με την ολοκλήρωση της οποίας θα καταστεί δυνατή η ανάληψη της διαχείρισης από το φορέα Διαχείρισης».
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο του Φράγματος της Γυρτώνης που κατασκευάζεται στον ποταμό Πηνειό, λέγοντας ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί στο 90%. Υπάρχει ένα πρόβλημα με μια συμπληρωματική σύμβαση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν την ενέκρινε γιατί και εδώ υπήρχαν προβλήματα με την κατασκευή του τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό, όπως ο νόμος ορίζει, προχωράμε σε νέα δημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων, τον προσεχή Ιανουάριο. Το καλοκαίρι του 2011, πιστεύουμε ότι θα έχουμε την έμφραξη, δηλαδή τη συγκέντρωση νερού και τη δημιουργία της λίμνης στο Φράγμα από την οποία θα αρδεύονται 200.000 στρέμματα της Θεσσαλίας και θα τροφοδοτείται και η λίμνη Κάρλα. Παράλληλα, έχουμε αναθέσει τη μελέτη για τη μεταφορά νερού από τη Γυρτώνη στη λίμνη Κάρλας με βαρύτητα και θα δημοπρατήσουμε το έργο το α’ εξάμηνο του 2012».
Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΓΚΡΟΠΑΣ
Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης μετέβη στο νομό Τρικάλων και επισκέφθηκε τη σήραγγα της Γκρόπας, που κατασκευάστηκε στον οδικό άξονα που συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα μέσω Πύλης – Στουρναρέικων – Μεσοχώρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Νίκος Λέγκας της Ν.Δ., η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη, ο νέος αιρετός περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος Πύλης Κων. Κουφογάζος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, της Περιφέρειας και της νομαρχίας Τρικάλων. Ο υφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Παραδίδουμε σήμερα σε χρήση τη σήραγγα της Γκρόπας, που κατασκευάστηκε από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η σήραγγα αποπερατώθηκε και λειτουργεί δοκιμαστικά εδώ και μέρες. Με την κατασκευή της σήραγγας γίνεται πιο σύντομη και πιο ασφαλής η επικοινωνία της Θεσσαλίας με τη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι παρακάμπτεται ο Αυχένας της Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων. Το μήκος της σήραγγας είναι 1.500 μ., και στο έργο περιλαμβάνονται και οι οδικές προσβάσεις αυτής μήκους 1.200 μ. και περιλαμβάνει όλον τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (εγκαταστάσεις φωτισμού – οδοφωτισμού, πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, αερισμού, σύστημα κεντρικού ελέγχου Scada κ.λπ.) καθώς και κτίριο εξυπηρέτησης εμβαδού περίπου 200 τ.μ. Το έργο αυτό στοίχισε 23,5 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου έγινε εξ ολοκλήρου από Εθνικούς πόρους. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για τη Θεσσαλία όσο και για τη Δυτική Ελλάδα γιατί ο δρόμος αυτός αποτελεί σήμερα τη μοναδική οδική σύνδεση, μεταξύ της Θεσσαλίας και του νομού Άρτας».