Με αφορμή την αποκάλυψη αμερικανικών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία η Αμερική απειλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες, που πρόβαλλαν αντίσταση στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στην αγορά τους, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace». Όπως τονίζει ο διευθυντής του γραφείου, Νίκος Χαραλαμπίδης, «και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισαγάγει γενετικά… τροποποιημένα προϊόντα».
Ο διευθυντής της «Greenpeace» δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Ελλάδα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι συνέστησε στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντιωνόταν στα γενετικώς τροποποιημένα δημητριακά, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το WikiLeaks».
Στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία. «Οι Ισπανοί παραγωγοί, που θέλουν να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι διατηρούν συμβατικές, έχουν τεράστια προβλήματα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι γείτονές τους χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους».
Αναφερόμενος στη στάση της Ιταλίας, λέει: «Αν και σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μία ελαστικότητα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά. Οι Ιταλοί παραγωγοί με τίποτα δεν δέχονται να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα, καθώς δίνουν μεγάλη σημασία στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)».
Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Ελλάδας ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει πως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη νομοθεσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναδείξουν την καθαρότητα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι η σημαία μας, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει, ως “καθαρά”, στη διεθνή αγορά».
Πηγή:Real.gr