Καλλιέργειες που θα αναπτύσσονται με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού, θα αποτελέσουν το αντικείμενο πειράματος που θα τεθεί σε εφαρμογή στη Λάρισα, στο πλαίσιο αναζήτησης των καλλιεργειών του μέλλοντος. Καλλιεργειών, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και κυρίως των υδάτινων, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, όπως κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει ειδικοί απειλείται από ερημοποίηση στο μέλλον λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων.
Στην πράξη το πείραμα – έρευνα θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη και προβλέπεται να κατασκευαστούν ειδικά θερμοκήπια όπου θα πραγματοποιηθεί. Δύο από αυτά θα γίνουν στη Λάρισα και τα άλλα δύο στην Κύπρο.
Συντονιστής της έρευνας είναι ο καθηγητής του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας, Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο οποίος σημειώνει, ότι μετά από μελέτη για λογαριασμό της ΕΕ, διαπιστώθηκε πως η Θεσσαλία, κατέχει την πρώτη θέση πανελλήνια σε κατανάλωση νερού, για την κάλυψη των αγροτικών δραστηριοτήτων.
Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον τίτλο «προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδάτινους πόρους». Πρόκειται για την εφαρμογή του έργου «adapt2change» με προϋπολογισμό 2,5 εκ ευρώ (το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα) που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 50%. Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε το ΤΕΙ Λάρισας με την συμμετοχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, του ΤΕΙ Πειραιά και του ΚΕΚ Ευρωπληροφόρηση.