Δεν εισήχθησαν στην Ελλάδα μολυσμένα από διοξίνες προϊόντα

Επεκτείνονται σ’ όλη την Ελλάδα οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ για να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα από διοξίνες προϊόντα από τη Γερμανία. Βάσει των έως τώρα ελέγχων του ΕΦΕΤ σε κεντρικές εισαγωγικές αποθήκες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, έχει διαπιστωθεί ότι το επίμαχο διάστημα δεν έγιναν εισαγωγές από τη Γερμανία.

Ωστόσο ο ΕΦΕΤ για ν’ αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο προχώρησε και στη δειγματοληψία πρώτων υλών που προέρχονται από τη Γερμανία, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκίνησε η δειγματοληψία από σούπερ μάρκετ και αποθήκες όλης της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιώργος Νυχάς έχουν γίνει έλεγχοι στα τιμολόγια των εισαγωγικών εταιριών για να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει στο επίμαχο διάστημα εισαγωγές από τη Γερμανία, κάτι το οποίο δεν διαπιστώθηκε, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί και δείγματα από εμπορικά καταστήματα.

Οι έλεγχοι γίνονται, όπως διευκρίνισε, βάσει των κωδικών εισαγωγής του κάθε κρατιδίου, επισημαίνοντας ότι ήδη τα στοιχεία που έρχονται από τη Γερμανία δείχνουν ότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, καθώς διαπιστώθηκε ότι το 70% των μονάδων παραγωγής που είχαν τεθεί αρχικώς σε καραντίνα, ύστερα από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και επέστρεψαν στην κανονική λειτουργία τους.

Ο κ. Νυχάς τόνισε ακόμη ότι ο ΕΦΕΤ εκτός όλων των άλλων, και σε ανύποπτο χρόνο, είχε διενεργήσει ελέγχους σε προϊόντα. Μάλιστα επισήμανε ότι κατά το 2010 έγιναν περίπου 100 έλεγχοι από 47 που γίνονται συνήθως ετησίως, ενώ κατά το διάστημα από 15 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου οι έλεγχοι αυτοί ήταν πιο εντατικοί, ενόψει των γιορτών.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του εργαστηρίου ανάλυσης διοξινών του «Δημόκριτου» Λεόντιος Λεοντιάδης τόνισε ότι ήδη από τον ΕΦΕΤ έχουν σταλεί τα πρώτα δείγματα. Τα δείγματα αφορούν σε πρώτες ύλες (χοιρινά, γαλοπούλες και κοτόπουλα).

Όπως επισήμανε ο κ. Λεοντιάδης τα πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα είναι έτοιμα σε περίπου δύο εβδομάδες καθώς, όπως διευκρίνισε: «οι έλεγχοι είναι περίπλοκοι, διότι για να διαπιστωθεί η ύπαρξη διοξινών ελέγχονται περίπου 29 διαφορετικές ενώσεις».

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους παραγώγων και άλλων προϊόντων ο κ. Λεοντιάδης, τόνισε ότι κάτι δεν είναι εύκολο, αλλά και ούτε απαραίτητο, καθώς η αραίωση που γίνεται στις πρώτες ύλες για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα είναι τόσο μεγάλη ώστε η ανίχνευση διοξινών καθίσταται σχεδόν ανέφικτη, έτσι πρόσθεσε, οι έλεγχοι γίνονται μόνο στις πρώτες ύλες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ