Τρόικα και για τους ΟΤΑ

«Φρένο» στους ανεξέλεγκτους δανεισμούς των δήμων και τα χρέη που τους ταλανίζουν επιχειρεί να βάλει ο «Καλλικράτης» μέσω ενός τριμελούς συμβουλίου που θα ελέγχει τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Πρόκειται για μια τρόικα για τους ΟΤΑ που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Καραβοκύρης.

Έργο της «τρόικας» θα είναι να διαπιστώνει αν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο «Καλλικράτης» φέρνει και μία ακόμη αλλαγή, τον έλεγχο επί των εσόδων των ΟΤΑ. «Μέχρι τώρα ελέγχαμε μόνο τις δαπάνες. Τώρα θα ελέγχουμε και τα έσοδα, καθώς πολλοί Δήμοι διαθέτουν επιχειρήσεις και αποκομίζουν πόρους από τη λειτουργία τους. Το κέρδος θα είναι η διαφάνεια και η αύξηση των εσόδων. Για παράδειγμα, αν ένας δήμος δεν εισπράττει τα τέλη που θα έπρεπε να εισπράττει από την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια, θα δεχτεί κυρώσεις προκειμένου να συμμορφωθεί, να αυξήσει τα έσοδά του και να μην προχωρά είτε σε δανεισμούς είτε σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών» σημειώνει ο κ. Καραβοκύρης.

Παράλληλα, αναφέρεται στις καινοτομίες που εισάγονται στην αυτοδιοίκηση στον τομέα του προσυμβατικού ελέγχου. «Στο χώρο της σύναψης συμβάσεων υπάρχει μεγάλη καχυποψία για αδιαφανείς συναλλαγές. Οι συμβάσεις είναι η κερκόπορτα που μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφανείς συναλλαγές Γι’ αυτό και παρεμβαίνουμε με τον έλεγχο που ασκούμε πριν την υπογραφή τους», λέει και προσθέτει: «Ακούμε πολλές φορές για απευθείας αναθέσεις, ή κατατμήσεις συμβάσεων ή για “σαρανταπεντάρια”. Αυτά πρέπει να τερματιστούν. Δεν μπορεί να μην τηρείται η διαδικασία του διαγωνισμού για ένα έργο ύψους 100.000 ευρώ και να κατακερματίζεται σε χαμηλότερου ύψους έργα».

Απαντώντας μάλιστα σε όσους επικαλούνται το επιχείρημα της κάλυψης επειγουσών αναγκών σχολιάζει: «Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ οφείλουν να προβλέπουν κονδύλια για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Υπάρχουν θεομηνίες, σεισμοί, πλημμύρες και γι΄ αυτά πρέπει να υπάρχει ένα έκτακτο αποθεματικό».

Κατ’ επέκταση, ενώ μέχρι τώρα ο προσυμβατικός έλεγχος αφορούσε έργα μεγάλου προϋπολογισμού, τώρα επεκτείνεται και σε έργα ύψους 100 έως 500.000 ευρώ, καθώς ο νομοθέτης του «Καλλικράτη» έκρινε ότι τέτοιες συμβάσεις συναντώνται πολύ συχνά στην αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, ενώ οι νομαρχίες ελέγχονταν ως τώρα μόνο κατασταλτικά, ο διάδοχός τους, οι αιρετές περιφέρειες, θα ελέγχονται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, όπως ακριβώς και οι Δήμοι.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής των προαναφερόμενων διαδικασιών, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι Δήμοι που από το 2005 εντάχθηκαν στο καθεστώς των προληπτικών ελέγχων, έχουν βιώσει μια φάση προετοιμασίας και πέρασαν ήδη τις «παιδικές αρρώστιες».

«Είμαστε στο μέσο μιας δημοσιονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Είμαστε δρώντες οργανισμοί. Η χώρα μας, μας έχει επιφορτίσει με ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από τα χέρια μας θα περάσει όλο το πρόβλημα των ελλειμμάτων, των δαπανών, των εσόδων, τώρα των ΟΤΑ. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε έξω από αυτή τη διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης, μιλώντας σε ημερίδα επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ