Αντιμέτωπα με αξιώσεις παροχής εκατομμυρίων ευρώ σε πολυεθνικούς οίκους εμπορίας για “διαφυγόντα κέρδη”, είναι περισσότερα από είκοσι ελληνικά εκκοκκιστήρια, τα οποία είτε δεν μπόρεσαν είτε δεν θέλησαν να ανταποκριθούν σε συμβόλαια πώλησης εκκοκκισμένου βάμβακος.
Οι διεθνείς οίκοι αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος για νηματουργεία της Ασίας και της Ευρώπης, κατηγορούν τις ελληνικές επιχειρήσεις για αθέτηση συμβολαίων και “απειλούν” να προσφύγουν σε Διεθνή Διαιτητικά Δικαστήρια στο Λίβερπουλ, όπου λειτουργεί χρηματιστηριακή αγορά βάμβακος.
“Οι αξιώσεις που εγείρονται εις βάρος των ελληνικών μονάδων ανέρχονται”, όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας του κλάδου, “σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και θέτουν υπό αίρεση την οικονομική βιωσιμότητά τους”. Η τελευταία εκκοκκιστική περίοδος χαρακτηρίστηκε διεθνώς, ως γνωστόν, από την εκτόξευση των τιμών του βάμβακος στα ύψη, αλλά στην Ελλάδα ο όγκος της παραγωγής ήταν σημαντικά μειωμένος και ποιοτικά υποβαθμισμένος, εξαιτίας ασθένειας των φυτών και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αντιμέτωπες με αυτές τις συνθήκες αρκετές ελληνικές βιομηχανίες είτε αναγκάστηκαν είτε προτίμησαν να μην εκτελέσουν συμβόλαια που είχαν υπογράψει τον Απρίλιο με διεθνείς οίκους για την πώληση του εκκοκκισμένου βάμβακος, είτε επειδή δεν διέθεταν τις συμφωνημένες ποσότητες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες, είτε για να επωφεληθούν από τις πολύ υψηλότερες τιμές του προϊόντος, όπως τις κατηγορούν οι διεθνείς οίκοι.
Στο πλαίσιο αυτών των διενέξεων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου εκδικάστηκε στην Αθήνα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλε γαλλική εταιρεία εμπορίας βάμβακος εναντίον της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, η οποία διαθέτει εκκοκκιστήριο βάμβακος, με ζητούμενο τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της, εν όψει της εκδίκασης σχετικής προσφυγής σε Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Ένωση είχε έλθει σε συμβιβασμό και είχε υποχρεωθεί να αποζημιώσει άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία με 400.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από τη μη εκτέλεση συμβολαίου. Ωστόσο η γαλλική επιχείρηση αρνείται την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.
“Ξεπερνούν τις είκοσι οι επιχειρήσεις του κλάδου μας που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τα συμβόλαια και αντιμετωπίζουν αξιώσεις και προσφυγές από την πλευρά των διεθνών οίκων”, πληροφορεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, Κωνσταντίνος Βράντζας.
“Έπρεπε να παραδώσουμε στη γαλλική εταιρεία 4.000 τόνους βάμβακος τον Οκτώβριο του 2010, αλλά δεν μπορέσαμε, λόγω ανωτέρας βίας”, προσθέτει για τη διαφορά που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. “Η παραγωγή μας μειώθηκε περισσότερο από 50% και είχαμε ειδοποιήσει τους Γάλλους από τον Αύγουστο ότι δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο συμβόλαιο. Καταλαβαίνουμε ότι κι αυτοί θα υπέστησαν ίσως κάποια ζημία και προτείναμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, αλλά αρνούνται”.