Προανακριτική προτείνεται για τη Siemens

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Bουλής το ογκώδες πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.» Αίσθηση όμως προκαλεί η διευκρίνιση ότι η επιτροπή «δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους.» 

Εξάλλου, ο κ. Βαλυράκης τονίζει ότι η επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και κατά συνέπεια, όσοι αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραγραφής των αδικημάτων .

Ο πρόεδρος της εξεταστικής αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στον έλεγχο του σκανδάλου, ενώ τέλος με ομόφωνη απόφαση η ζημία του δημοσίου υπολογίζεται περί τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και προτείνεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης και η επιβολή προστίμων κατά όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

ΠΑΣΟΚ: Διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, 5 του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ, χωρίς να γίνεται αναφορά στο είδος των ευθυνών. Στο πόρισμα υπάρχει αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων για το οποίο ζητείται περαιτέρω έρευνα στους τροφοδότες λογαριασμούς που μπορεί να έχουν δώσει λεφτά σε ταμεία κομμάτων. Ωστόσο, σχετικά με αυτό, αναφέρεται ότι από την έρευνα της εξεταστικής δεν προέκυψε ανάμειξη υπουργού ή υφυπουργού.

ΝΔ: Ευθύνες στον Κ. Σημίτη

Η ΝΔ ζητά τη διερεύνηση γενικά ευθυνών, χωρίς να τις προσδιορίζει για 8 στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Καταλογίζει μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό τη στενή του σχέση με το Θεόδωρο Τσουκάτο, αλλά και τη ματαίωση της σύστασης ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και την παραίτηση Καστανίδη το 1997. Για τα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν προέκυψε ουδέν στοιχείο ενοχής, ωστόσο για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη, δε διαφωνεί για οποιονδήποτε έλεγχο. Πάντως στις καταληκτικές της παρατηρήσεις η ΝΔ τονίζει ότι η αναφορά οποιουδήποτε προσώπου στην έκθεσή της δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης, δεν αποτελεί παραπομπή ούτε και παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας. Απλώς η αναφορά προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που μόνο η ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να καταλογίσει και να διώξει.

ΛΑ.Ο.Σ: Παταγώδης αποτυχία

Στο πόρισμά του ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της εξεταστικής επιτροπής καθώς – όπως αναφέρει μεταξύ άλλων – «δε δέχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα να ψάξουμε τα κομματικά ταμεία και τους κομματικούς ταμίες», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει σε Προανακριτική Επιτροπή «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν “ασπίδες” σε πρώην πρωθυπουργούς.»

Υπέρ της προανακριτικής η Αριστερά

Τα κόμματα της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα και καταλογίζοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα. «Τώρα ασχολούμαστε με το να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι αν πάνε δέκα στη φυλακή το πολιτικό σύστημα έγινε αρνάκι, έγινε σύγχρονο και καλό. Και είκοσι να πάνε στη φυλακή με τη Siemens, τα ίδια και χειρότερα θα είμαστε», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ