Περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες μεταξύ άλλων σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντησή τους με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Οι περιφερειάρχες στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν παράλληλα ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μπορεί να επιτευχθεί μόνα αν η κεντρική εξουσία λαμβάνει υπόψη της και τα δικαιώματα των περιφερειών αντί να ασχολείται μόνο με τις υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν αποτελεσματικά τις στρατηγικές τους για την ένταξή τους στο διεθνές περιβάλλον.

«Έχουμε στα χέρια μας 22 δισ. ευρώ και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοίδης, προσθέτοντας ότι στόχος για το 2011 είναι η συνολική δημόσια δαπάνη για τα επιχειρησιακά προγράμματα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ, να ανέλθει σε 5.5 δις ευρώ. «Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης

Γι’ αυτό κάλεσε τον κάθε περιφερειάρχη ξεχωριστά να συνυπογράψει ένα Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα εγγυάται πολιτικές και δράσεις για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν και θα στηρίζεται στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους, ανθρώπινους, φυσικούς και οικονομικούς. Πρότεινε δε η επεξεργασία αυτού του Συμφώνου να γίνει ταυτόχρονα την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με βάση εφτά βήματα:

1. Προτάσεις για προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων Περιφερειακής Συνοχής (στα πλαίσια του Επενδυτικού Νόμου)

2. Προτάσεις για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό

3. Ειδικές και αιτιολογημένες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης

4. Θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας

5. Τεχνογνωσία τοπικής ανάπτυξης και εξειδικευμένες ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης

6. Επικαιροποιημένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία ανά περιφέρεια, ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα για τους στόχους μας

7. Επιχειρησιακό σχεδιασμό συμπληρωματικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα Κοινοτικά προγράμματα, περιλαμβανόμενων του INTERREG, και των νέων εργαλείων πολιτικής του υπουργείου  Ανάπτυξης. Για παράδειγμα είναι άμεση ανάγκη ο εντοπισμός και η επιτάχυνση όλων των ώριμων έργων του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ, η επιλογή ανταποδοτικών έργων ΣΔΙΤ και έργων ΠΔΕ που χρήζουν άμεσης προώθησης και είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν.

Δεσμεύθηκε δε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρέχει:

-Συμβουλευτική υποστήριξη για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ αλλά και πρακτική βοήθεια με συγκρότηση ομάδων κρούσης για άμεση παρέμβαση εκεί,  όπου υπάρχει πρόβλημα

– Τεχνογνωσία για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ.

– Ειδικά Αναπτυξιακά Σχέδια για περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της κρίσης

– Ενημέρωση για όλο το φάσμα των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων

– Πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των έργων σε κάθε περιοχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ