Σκύλος ειδικά εκπαιδευμένος για να οσφραίνεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει τόσο ακριβή όσο και η κολονοσκόπηση, σύμφωνα με έρευνα. Το Λάμπραντορ Ριτρίβερ έχει τουλάχιστον 95% επιτυχία στο να εντοπίζει τον καρκίνο όταν μυρίζει δείγματα αναπνοής και 98% επιτυχία με δείγματα κοπράνων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Gut… Η όσφρηση του σκυλιού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τα πρόωρα στάδια του καρκίνου και επιπλέον μπορεί να διακρίνει καλοήθεις από κακοήθεις καρκίνους, κάτι που δεν μπορεί η κολονοσκόπηση.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν την ύπαρξη πτητικών οργανικών ενώσεων που ενδέχεται να αποτελέσουν τη βάση για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πεχέος εντέρου, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χιντέρο Σονόντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα στην Ιαπωνία. Η κολονοσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός σωλήνα με μια κάμερα μέσω του παχέος εντέρου. Οι λιγότερο επίπονες εξετάσεις κοπράνων ανιχνεύουν μόνο τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο σε μία στις δέκα περιπτώσεις.
Το ειδικά εκπαιδευμένο οκτάχρονο θηλυκό λαμπραντόρ έκανε 74 διαγνωστικά τεστ όσφρησης. Κάθε τεστ περιλάμβανε την αξιολόγηση πέντε δειγμάτων αναπνοής (100 έως 200 ml το καθένα) ή κοπράνων (50 ml), από τα οποία μόνο το ένα προερχόταν από καρκινοπαθή.
Τα δείγματα προέρχονταν από 48 ανθρώπους με καρκίνο του εντέρου σε διάφορα στάδια εξέλιξης της νόσου, καθώς και από 258 υγιείς εθελοντές.
Για να δυσκολέψουν σκοπίμως τον σκύλο, οι επιστήμονες φρόντισαν ώστε περίπου τα μισά μη καρκινικά δείγματα να προέρχονται από ανθρώπους με πολύποδες εντέρου, που είναι καλοήθεις, αλλά θα μπορούσαν κάποια στιγμή να γίνουν κακοήθεις. Το 6% των δειγμάτων αναπνοής και το 10% των δειγμάτων κοπράνων προέρχονταν από άτομα με άλλα εντερικά προβλήματα, όπως έλκος ή σκωληκοειδίτιδα.
Ο σκύλος εμφάνισε εξίσου καλά αποτελέσματα όσο και μια κολονοσκόπηση. Το λαμπραντόρ εντόπισε σωστά όλα τα καρκινικά δείγματα σε 33 από τα 36 τεστ αναπνοής (ποσοστό επιτυχίας 95%), καθώς επίσης σε 37 από τα 38 τεστ κοπράνων (επιτυχία 98%). Τα πήγε θαυμάσια στον εντοπισμό των ατόμων στα πρώτα στάδια της νόσου και δεν μπερδεύτηκε από τα δείγματα που προέρχονταν από άλλα εντερικά προβλήματα, αλλά όχι καρκίνο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να μυρίσουν άλλες μορφές καρκίνου (ουροδόχου κύστης, πνευμόνων, ωοθηκών, μαστού).
Η έρευνα αυτή προσφέρει ελπίδες για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού αισθητήρα που θα ανιχνεύει συγκεκριμένες πτητικές αρωματικές χημικές ουσίες στην αναπνοή ή τα κόπρανα, αντικαθιστώντας έτσι τους σκύλους.