Μ. Χαρακόπουλος: Κλείνουν σχολεία με λογική «Καλλικράτη»

Το κλείσιμο σχολείων ελέω Μνημονίου καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, καλεί την Υπουργό να διευκρινίσει εάν και με ποια κριτήρια θα κλείσουν σχολεία σε Τσαριτσάνη, Λιβάδι και Ραχούλα. Αναλυτικά η ερώτηση του Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, ελέω Μνημονίου και με πρόσχημα τη δήθεν αναβάθμιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες παιδείας, προωθεί τη λογική του «Καλλικράτη» και στην εκπαίδευση. Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που απευθύνεται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, έχουν ήδη δρομολογηθεί συνενώσεις σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2011-12.

Η βεβιασμένη όμως και χωρίς ουσιαστικό διάλογο απόφαση για κλείσιμο σχολείων στην περιφέρεια, αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα αστυφιλίας τη στιγμή που επί χρόνια η λειτουργία σχολείων στα χωριά αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση. Η συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα των κατοίκων της περιφέρειας, εκτός από την περαιτέρω ερημοποίηση της τελευταίας, θα ενισχύσει τα ήδη ανησυχητικά μεγάλα νούμερα της ανεργίας. Επιπλέον, θα υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων: αυτοί που θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα σχολεία και εκείνοι που θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να μεταφερθούν από και προς τα σχολεία τους.

Όσον αφορά στο νομό Λάρισας, οι αντιδράσεις για τις επικείμενες αλλαγές εύλογα είναι μεγάλες: στην Τσαριτσάνη, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι από τις φήμες για κατάργηση ενός σχολείου με σημαντική εκπαιδευτική προσφορά, της ιστορικής «Οικονόμειου Σχολής». Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λ.Τ. Λιβαδίου, ορεινής περιοχής με δύσβατο οδικό δίκτυο το χειμώνα, αντιτίθεται με σθένος στα σχέδια κατάργησης του σχολείου, ενώ στη Ραχούλα, οι εκπρόσωποι της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου έχουν επιδώσει σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  1. Αληθεύει ότι θα κλείσουν τα παραπάνω σχολεία Τσαριτσάνης, Λιβαδίου και Ραχούλας;

  2. Πώς θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών που κατοικούν σε απομακρυσμένες, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές;

  3. Με πόσους μαθητές και ποια κριτήρια δεν θεωρείται βιώσιμο ένα σχολείο και θα πρέπει να κλείσει;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ