Την προειδοποίηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, απηύθυναν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας δάσκαλοι και καθηγητές που έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς αύριο και μεθαύριο έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία.
Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν αύριο στις 11 το πρωί συγκέντρωση στα προπύλαια, ενώ θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ μεθαύριο.
Οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ότι το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι γι’ αυτούς κόκκινη γραμμή καθώς ήδη υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην κατώτερη κλίμακα. Γι’ αυτό ζητούν 1400 ευρώ καθαρά ως βασικές μηνιαίες αποδοχές.
Ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Κομνηνός Μαντάς επισήμανε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά επιμόρφωση μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου για κατάργηση των Διδασκαλείων, ενώ τόνισε ότι ο κλάδος είναι αντίθετος στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εξόφληση λογαριασμών τρεχουσών αναγκών στα σχολεία, αφού ή έκτακτη επιχορήγηση των 30 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί είναι απλώς «σταγόνα στον ωκεανό». Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές για λειτουργικές δαπάνες του 2009.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας λειτουργών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Δημήτρης Πεπές, είπε ότι εδώ και ενάμισι χρόνο η κοινωνία υφίσταται μια μεγάλη επίθεση σε βασικά αγαθά όπως είναι η υγεία και η Παιδεία. Χαρακτήρισε αδιέξοδη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι στην Παιδεία η υποχρηματοδότηση έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα, αφού για πρώτη φορά κατέβηκε από το 3% του ΑΕΠ, στο 2,75%.
Η συρρίκνωση άρχισε -είπε- από την αρχή της χρονιάς με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Συνεχίστηκε τώρα με τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, που υπολογίζεται ότι θα έχει ως συνέπεια να “χαθεί” το 20% των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Συγχρόνως όμως – και αυτό είναι σημαντικότερο – ταλαιπωρούνται παιδιά και ολόκληρες οικογένειες. «Επιστρέφουμε στο παρελθόν» τόνισε «όταν τα παιδιά περπατούσαν χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο ή ολόκληρες οικογένειες μετοικούσαν».
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανέφερε ενδεικτικά ότι από τις 350 σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα συγχωνευθούν οι 51,ενώ υπενθύμισε ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει στους εκπαιδευτικούς της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξη 5,6 εκατ. ευρώ.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιας έκτασης περικοπή στις δαπάνες για την Παιδεία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Ο Κομν. Μαντάς, κατέληξε αναφερόμενος στα ολοήμερα νηπιαγωγεία λέγοντας ότι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κτιριακό, ενώ εξίσου μεγάλες είναι και οι ελλείψεις για λειτουργικές δαπάνες.