Σταμάτησαν την απεργία πείνας, που διένυε σήμερα την 44η μέρα της, οι μετανάστες του μεγάρου Υπατία, καθώς αποφάσισαν να αποδεχθούν τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες τους διατυπώθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, Υγείας, Αν. Λοβέρδο και… την υφυπουργό Εργασίας, Άν. Νταλάρα.
Κατά τη συνέλευση των μεταναστών, που ακολούθησε τη συνάντηση με τους υπουργούς, έκριναν ικανοποιητικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για δικαίωση του αγώνα τους.
«Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απεργία πλέον σταματά, καθώς εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα και η δυνατότητα με οκτώ χρόνια εργασίας στην Ελλάδα να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής, όσοι τηρούν αυτή την προϋπόθεση, που όπως είπε, είναι και οι περισσότεροι από τους 300.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα μείνουν στο κτίριο Υπατία έως ότου επανέλθουν όλοι οι ομοεθνείς τους από τα νοσοκομεία.
Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών.
Η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές προς τους μετανάστες – απεργούς πείνας, όπως επανέλαβε και σήμερα, μετά τη διυπουργική συνάντηση με εκπροσώπους των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, πως έχει εξαντληθεί η ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας να δεχθεί επιπλέον μετανάστες και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές ή μεμονωμένες νομιμοποιήσεις, ακόμα και για ανθρωπιστικούς ή για άλλους λόγους.
Μέλημα της κυβέρνησης υπήρξε η λήξη της απεργίας χωρίς να κινδυνεύσουν οι ζωές των μεταναστών, αλλά και να μη διασαλευτεί η κοινωνική ηρεμία και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε ταραχές στη χώρα.
Όπως διευκρινίστηκε και πάλι στους απεργούς, με τον ισχύοντα νόμο 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση του απαιτούμενου χρόνου χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη πόση θα είναι η μείωση, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.
Ως προς το χρονικό διάστημα για το καθεστώς ανοχής θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο. Η κάθε περίπτωση μεταναστών που θα θέλουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος ανοχής θα εξετάζεται από την αστυνομία και με την έγκρισή της θα ανανεώνεται ή όχι η άδεια.
Τέλος, όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ