Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν να ακούν μουσική σε φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής ή κινητά τηλέφωνα, και πολλοί έχουν την τάση να αυξάνουν πολύ την ένταση, ιδιαίτερα σε θορυβώδες περιβάλλον. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2011 στο περιοδικό PLoS ONE, οι ερευνητές διερευνούν τις πιθανές επιπτώσεις… αυτής της συμπεριφοράς στην ακοή.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ακούγοντας δυνατά μουσική από ακουστικά για παρατεταμένη περίοδο σε θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει νευροφυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη σαφή διάκριση των ήχων, ακόμα και αν το κατώτατο όριο ακοής είναι φυσιολογικό.
Σύμφωνα με τον Δρ Okamoto, “Μπορούμε να πούμε ότι η ακρόαση μουσικής σε υψηλή ένταση βαραίνει τα νεύρα του εγκεφάλου και του ακουστικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει μείωση στην ικανότητα κάποιου να διακρίνει τους ήχους, ακόμα και αν τα αποτελέσματα των συνηθισμένων εξετάσεων ακοής είναι κανονικά και το άτομο δεν είναι ενήμερο για τυχόν αλλαγές.” Ισχυρίζεται, επίσης ότι, «θα ήταν καλύτερα να καταστέλλουμε τους περιβαλλοντικούς θορύβους με τη χρήση συσκευών, όπως τα cancellers θορύβου, αντί να ανοίγουμε την ένταση του ήχου σε ένα θορυβώδες μέρος.”
Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ των Dr. Hidehiko Okamoto και Dr. Ryusuke Kakigi από το National Institute for Physiological Sciences, στην Ιαπωνία, και Δρ.Christo Pantev και Henning Teismann από το Πανεπιστήμιο του Muenster.
Πηγή:Science Daily