Κόμμα των ανοικτών προοδευτικών οριζόντων η ΔΗΜ.ΑΡ.

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ενόψει του 1ου συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου παρουσίασαν χθες τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης που διοργανώνουν αύριο στις 10 π.μ. ανοικτή πολιτική συζήτηση στο ξενοδοχείο «Διόνυσος».Κατά τη διάρκειά της αυριανής εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του κόμματος για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας (οικονομικά – εθνικά – κοινωνικά) από τον βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Νίκο Τσούκαλη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, απόψεων και θέσεων των μελών και φίλων  της τοπικής οργάνωσης, για όλα τα γενικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς και για τα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα του νομού και της Θεσσαλίας.

Χθες τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. κ.κ. Στ. Γρηγορίου, Εύη Μιχαήλ, Γ. Αποστολάκος και Γ. Φασούλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού τόνισαν ότι η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως το κόμμα των ανοιχτών προοδευτικών οριζόντων, των ιδεολογικών ρήξεων με τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις που ταλάνισαν το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα κατά το παρελθόν και εξακολουθούν και σήμερα να το περιχαρακώνουν σε αδύναμες μειοψηφίες απλής διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα κόμμα ευθύνης για την κοινωνία με προτάσεις και εναλλακτικό λόγο παρουσίασαν ένα σχέδιο θέσεων που προσδιορίζει την ταυτότητα του κόμματος που έχει αναφορά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική και τον οικολογικό πολιτισμό.

Στη συνέχεια επεσήμαναν ότι έχουν ως στρατηγική επιλογή μια πολιτικά ενοποιημένη Ε.Ε., δημοκρατικά, κοινωνικά δίκαιη με μακρόπνοες διαρθρωτικές κοινές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και. την προστασία του περιβάλλοντος. «Προβάλουμε τη διεκδίκηση ενός νέου προοδευτικού ευρωπαϊκού συντάγματος ομοσπονδιακού χαρακτήρα.. Σε ότι αφορά το ευρώ και την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση, προτείνουμε πέντε πάγια αιτήματα: Η ΟΝΕ να πάψει να είναι μόνο Νομισματική Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «ελέγχεται» από πολιτικούς, δημοκρατικούς θεσμούς. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πέρα από τους τρεις ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, να συμπληρωθεί και με άλλα κριτήρια, όπως η απασχόληση και η κοινωνική προστασία, καθώς και δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Το ευρώ, ως έχει, να μη στερείται αυτονόητων προϋποθέσεων που συνοδεύουν ένα ενιαίο νόμισμα και το τραπεζικό σύστημα, οι χρηματαγορές και η αρχιτεκτονική τους πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανόνες», υπογράμμισαν.

Παράλληλα υποστήριξαν ότι η κρίση στην Ευρώπη αναδεικνύει δυναμικά την ανάγκη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

«Αυτή, όμως, η προσπάθεια εξόδου από την κρίση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με τους ασφυκτικούς όρους των δημοσιονομικών περιορισμών και της ριζικής ανατροπής του κοινωνικού ευρωπαϊκού προτύπου, όπως προβλέπονται από το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που παρουσιάστηκε από τους Μέρκελ – Σαρκοζί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου του 2011. Η Συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί επικίνδυνη επιλογή και πρέπει να απορριφθεί. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει, στην πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς, που έχει πλέον κερδίσει έδαφος, στην προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την έκδοση του ευρωομολόγου, καθώς και τη δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου, είναι στοιχεία που είναι θετικά αλλά από μόνα τους δεν μπορούν δώσουν απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να αποκρούσουμε το Σύμφωνο για το ευρώ, που ουσιαστικά θέλει να εγκαταστήσει την αυστηρή λιτότητα, προφανέστατα σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού, αλλά και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των εργασιακών συλλογικών δικαιωμάτων», ξεκαθάρισαν καλώντας την κυβέρνηση, στο διάστημα της ανάσας που έχει υπάρξει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, να εκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και να αντιληφθεί ότι η χώρα μπορεί να μην χρεοκοπήσει, αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και οι πολίτες της».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ