Η. ΔΙΩΤΗ: Με υποσχέσεις αλλά χωρίς χρηματοδότηση δε γίνεται παιδεία

Τη «σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της δημόσιας παιδείας καθώς και την άνευ όρων και ορίων εκχώρηση βασικών λειτουργιών της δημόσιας εκπαίδευσης στους ιδιώτες» υπέδειξε ως μόνο στόχο της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη κατά την τοποθέτησή της, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική για την παιδεία.

Η βουλευτής έθιξε το θέμα των συγχωνεύσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, «που αδυνατεί να προχωρήσει στη β’ φάση αντισεισμικών ελέγχων, όταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σεισμολόγων, μετά τα 9 ρίχτερ της Ιαπωνίας, προειδοποίησαν για ξύπνημα όλων των σεισμογενών περιοχών».

Μιλώντας για τη μη απόδοση του συνόλου της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές, που είχε αντίκτυπο στη θέρμανση πολλών σχολειών, τη συνέδεσε και με το καθεστώς ανασφάλειας που βιώνουν οι σχολικές καθαρίστριες, «μολονότι χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Η βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο το θεσμό του ολοήμερου σχολείου – θεσμό με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνος, αλλά στο πλαίσιο ενός τελείως διαφορετικού μοντέλου – ασκώντας παράλληλα κριτική για την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «Παιδεία με προεκλογικά συνθήματα και ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά χωρίς χρηματοδότηση, δεν μπορεί να γίνει».

Επίσης, επέκρινε την υπουργό για την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας, καθώς και «για τα τελευταία «πυροτεχνήματα» περί τη μετατροπή πειραματικών σχολείων σε πρότυπα», υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία εκπαιδευτική πολιτική που θα μπορεί να εξασφαλίζει ένα καλό σχολείο σε κάθε παιδί».

Υπενθυμίζοντας τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 16, υποστήριξε ότι «δεν είναι υποχρεώσεις του μνημονίου όσα πράττετε, αλλά η σαφής πολιτική σας νεοφιλελεύθερη θέση και πρόταση για τη δημόσια εκπαίδευση. Σ’ αυτή θα βρείτε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινωνία και το ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της, στην αντίπερα όχθη από αυτή που εσείς βρίσκεστε».

Στη δευτερολογία της, τέλος, η βουλευτής σχολίασε το θέμα της «δημόσιας διαβούλευσης» και κατέληξε: «Το πολυφορεμένο επιχείρημα «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» παύει να υφίσταται ως επιχείρημα όταν λέγεται απλώς για να ειπωθεί. Εμείς λέμε «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι». Εσείς εδώ και ένα χρόνο λέτε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι μονόδρομοι. Τα συμπεράσματα είναι της κοινωνίας. Ουσιαστικά είναι αυτό που φοβάστε. Τις αντιδράσεις της κοινωνίας στους δικούς σας μονόδρομους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ