Καταστροφικό για το λαό το σύμφωνο για το ευρώ

Την κάθετη διαφωνία τους με τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο, στο πλαίσιο του συμφώνου για το ευρώ, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που συνδιοργάνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ – ΜΛ, μετά από σχετική πρόταση – πρόσκληση για κοινή δράση που είχαν απευθύνει τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λάρισα.Με αφορμή το συλλαλητήριο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό πεδίο μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι η επιλογή του μνημονίου αποτέλεσε το μέσο για να περάσουν  αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με την Ελλάδα να αποτελεί πειραματόζωο των μέτρων για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο ΣΥΝ εκφράζει τη διαφωνία του με το σύμφωνο για το ευρώ και τα μέτρα που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ολοκληρώσει ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης  ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ και θα εισάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο με ισχυρή νομική βάση.

«Προτείνουν σχεδιασμένη πτώχευση, με το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να περιμένουν τα «απείθαρχα» κράτη -μέλη αφού προβλέπει ότι αν μια χώρα αποδειχθεί αφερέγγυα το κράτος μέλος θα πρέπει να διαπραγματευτεί σχέδιο αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές του από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκατασταθεί  η βιωσιμότητα του χρέους.  Μ’ αυτή τη δέσμη μέτρων και μόνο τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα προσφέρει ενέσεις ρευστότητας» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΝ που εκφράζει τη διαφωνία του και με τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής:

«Η δήθεν επιτυχία του Γ. Παπανδρέου στη σύνοδο των Βρυξελών είναι επιτυχία μόνο για τους τραπεζίτες, το κεφάλαιο και την ΕΕ, την οποία θα πληρώσει πανάκριβα ο λαός με ένα πολύ χειρότερο, ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, Μνημόνιο για πάντα Η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων –ομολογία αποτυχίας του πρώτου Μνημονίου- σημαίνει απλώς ότι οι τράπεζες – τοκογλύφοι θα γδάρουν το λαό για περισσότερα χρόνια. Όσο για τη μείωση του επιτοκίου, αυτή είναι στον αέρα καθώς έρχεται αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

Το νέο αντεργατικό Σύμφωνο για το Ευρώ και οι νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σημαίνουν: Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, που σημαίνει εκποίηση μισοτιμής όλων των ΔΕΚΟ και πωλήσεις (έστω κι αν βαφτιστούν αξιοποίηση πολλών δεκαετικών) δημόσιας γης μεγάλης έκτασης, με πρώτο το Ελληνικό. Ψήφιση νόμου – πλαίσιου ή συνταγματική αναθεώρηση για να υπάρξει νομική δέσμευση για τη διατήρηση  του ελλείμματος σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Αυτό σημαίνει στραγγαλισμό κάθε κοινωνικού δικαιώματος και διάλυση των υποδομών, κατάργηση του δικαιώματος ενός λαού ή μιας κυβέρνησης να αποφασίζει για το μέλλον του. Ο ζουρλομανδύας της Μέρκελ, του Μάαστριχτ και του νεοφιλελευθερισμού γίνεται πια στραγγαλιστικός για κάθε κοινωνικό δικαίωμα.

Υπάρχει δρόμος εργατικής απάντησης στην κρίση, για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να μειωθούν οι ώρες και τα χρόνια δουλειάς, για συλλογικές συμβάσεις και συλλογικά δικαιώματα, για νέες θέσεις εργασίας, για προστασία των ανέργων: Απειθαρχία στην ΕΕ, έξοδος από ευρώ και ΕΕ., Αρνηση του χρέους Παύση πληρωμών. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο των τραπκαι δεζών, των επιχειρήσεων και των υποδομών κοινής ωφέλειας. Απαγόρευση των απολύσεων, απαλλοτρίωση της περιουσίας των καπιταλιστών που κλείνουν επιχειρήσεις και πετούν εργάτες στο δρόμο. Δραστική φορολογία του μεγάλου πλούτου και των κερδών, φοροελαφρύνσεις στους εργαζόμενους και τους ανέργους. Απαιτείται η κλιμάκωση, ο συντονισμός του αγώνα, με απεργίες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις σε μια μάχη διαρκείας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ