Το Getty στέλνει το άγαλμα της Αφροδίτης πίσω στη Σικελία

Το εντυπωσιακό άγαλμα της Αφροδίτης που βρισκόταν στο μουσείο του J. Paul Getty επέστρεψε στη Σικελία -συνοδευόμενο από την ιταλική αστυνομία- την περασμένη εβδομάδα, τερματίζοντας μια δεκαετή διαμάχη για ένα αντικείμενο του οποίου η άψογη τεχνική, η σημασία και η αμφιλεγόμενη προέλευσή του έχουν συγκριθεί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο…

Το 2 μέτρων ύψους και περίπου 600 κιλών βάρους άγαλμα από ασβεστόλιθο και μάρμαρο, αφαιρέθηκε με πολύ κόπο από το Getty Villa και αποσυναρμολογήθηκε το Δεκέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, βρισκόταν κλειδωμένο σε κιβώτια αποστολής που έφεραν την ιταλική διπλωματική σφραγίδα. Αυτά, στη συνέχεια φορτώθηκαν σε πτήση της Alitalia για Ρώμη, όπου και έφτασε την Πέμπτη. Από εκεί ταξίδεψε με ένοπλη συνοδεία της αστυνομίας, ως την κορυφή του λόφου της Aidone, στη Σικελία, όπου έφτασε το Σάββατο και όπου το περίμεναν πλήθη κόσμου.

Οι αρχές λένε ότι η Αφροδίτη βρισκόταν για αιώνες θαμμένη στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής αποικίας του Morgantina, πριν παράνομα ανασκαφεί και φύγει λαθραία από την Ιταλία.

Όταν το Getty αγόρασε την Αφροδίτη για 18 εκατομμύρια δολάρια το 1988, η σημασία του αγάλματος υπερέβαινε τα σημάδια της παράνομης προέλευσής του.

“Το άγαλμα της Αφροδίτης δεν θα γίνει μόνο το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχαίας τέχνης της συλλογής μας, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κλασικής γλυπτικής σε αυτή τη χώρα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία,” έγραψε η πρώην επιμελήτρια αρχαιοτήτων Marion True προτείνοντας την αγορά του.

Για χρόνια, το μουσείο στηριζόταν στην αβάσιμη ιστορία ότι το άγαλμα είχε στην οικογένειά του για περισσότερο από 50 χρόνια, ένας Ελβετός αστυνομικός, ο Renzo Canavesi, και ότι το είχε αγοράσει ο πατέρας του στο Παρίσι το 1930.

Χρειάστηκαν πολύ ισχυρές αποδείξεις της παράνομης προέλευσης του αγάλματος – και μιας υποτιθέμενης σύνδεσης με το οργανωμένο έγκλημα – για να καταστραφεί η αξιοπιστία της παραπάνω ιστορίας και να πειστεί το διοικητικό συμβούλιο του Getty να επιστρέψει το άγαλμα.

Πηγή: latimes.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ