Η ΤΕΔΚ υιοθέτησε την πρόταση του ΤΕΕ για το οικόπεδο

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, απαντώντας στην προχθεσινή ανακοίνωση του δ.σ. της ΤΕΔΚ για το θέμα της αγοράς οικοπέδου με τα αποθεματικά της ένωσης, επισημαίνοντας ότι τελικά η ΤΕΔΚ παρά τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή της υιοθέτησε την πρόταση του ΤΕΕ και δεν προχώρησε στην αγορά του οικοπέδου. Στην απάντηση της Δ.Ε. του ΤΕΕ αναφέρονται τα εξής:«Με μία καθ’ όλα, ευγενική και θεσμικού ύφους  επιστολή που απευθύνθηκε προς το ΔΣ της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας, η ΔΕ του ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας , εξέφρασε την άποψή της, τεκμηριωμένα και αιτιολογημένα, για το θέμα «αγοράς κτιρίου γραφείων της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας».

Αυτό βρήκε ως ευκαιρία ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Τζανακούλης, και με «όχημα» την ΤΕΔΚ της οποίας είναι Πρόεδρος, δημοσιοποίησε απάντηση που πέραν του ότι δεν απαντά επί της ουσίας και υπεκφεύγει με σοφιστείες, κυρίαρχα, έχει «προσωπικές αναφορές με ταπεινά ελατήρια» για τον Πρόεδρο του ΤΕΕ.

Τα αντιπαρερχόμαστε διότι, δεν θα επιτρέψουμε το φορέα μας να διολισθήσει σε τέτοιου είδους «θεσμικές παρεκτροπές» με προσωπικό χαρακτήρα.

Επί της ουσίας :

  • Η ΤΕΔΚ, είναι «ένωση νομικών προσώπων», των Δήμων του νομού. Τα δε μέλη του ΔΣ είναι εκεί, ως εκπρόσωποι και όχι ως φυσικά πρόσωπα. Κατά συνέπεια, διαχειρίζονται τα όποια περιουσιακά στοιχεία  της ΤΕΔΚ ως «δημόσιο αγαθό» και όχι ως «προσωπικό τιμάριο». Άρα, προς τι η ενόχληση από την επιστολή μας για ένα θέμα που αφορά το Δημόσιο συμφέρον και ο ενδεχόμενος χειρισμός που επιχειρείτο προκαλούσε όλους; Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν ισχύει η ατυχής διατύπωση περί διάθεσης του ΤΕΕ «να καθοδηγήσει το ΔΣ της ΤΕΔΚ».  Η ελεύθερη έκφραση γνώμης όμως, είναι αναφαίρετό μας δικαίωμα αλλά, και υποχρέωση συνάμα εκ του θεσμοθετημένου ρόλου μας, και αυτό, ούτε το «παραχωρούμε» ούτε το «παζαρεύουμε».

  • Γνωρίζουμε πολύ καλά την κείμενη νομοθεσία και την συνέχεια της παρουσίας της σημερινής ΤΕΔΚ με τη θεσμική έκφραση της ΠΕΔ ( και πιθανόν και των τοπικών ΠΕΔ). Στις 3/6/10 που ελήφθη η απόφαση της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας είχε ψηφισθεί ο νόμος του Καλλικράτη και γνωρίζατε. Προχωρήσατε δε, στην «δημοσιοποίηση της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού» στις 12/8/2010! Σ΄ εκείνη την περίοδο του Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ν. Τρικάλων, ο Δήμαρχος κ. Ταμήλος, ανακοίνωσε δημόσια την απόφαση τους να διαθέσουν το αποθεματικό στους νέους Δήμους. Το ίδιο ακούσαμε δημόσια και για τους άλλους δύο νομούς. Αυτές είναι οι πηγές μας, και κάθε θαυμαστικό (!) της απάντησής σας είναι ακατανόητο.

Κάθε σύλλογος, ένωση που διαλύεται,  εκ του καταστατικού της προβλέπεται η διάθεση των αποθεματικών και περιουσιακών της στοιχείων. Και η γενική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει. Αν δεν προβλέπεται «ειδικός σκοπός», ή άλλη ρύθμιση, μπορεί η διάθεση να γίνει στα μέλη της. Και βέβαια, αυτό μπορεί να γίνει με κάθε σύννομο τρόπο. Νομικοί βέβαια δεν είμαστε, ούτε βέβαια θέλουμε να «υποκαταστήσουμε» ή να «ποδηγετήσουμε» την όποια εμπεριστατωμένη νομική τεκμηρίωση μας δοθεί. Οι δικηγόροι του Δήμου Λαρισαίων μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό, και εμείς τους εμπιστευόμαστε απόλυτα.

  • Το δίκαιο για τις οφειλές των μελών της ΤΕΔΚ (Δήμων) το αναγνωρίζετε. Καμία όμως «πίεση» δεν ασκήσατε, στην συνεργασία των Δήμων μαζί μας, και στην απάντηση στην επιστολή που στείλαμε τον Σεπτέμβριο του 2010 και την οποία σας την κοινοποιήσαμε, και ζητούσαμε πλήρη ενημέρωση για την πορεία του Τεχνικού προγράμματος των Δήμων και των τεχνικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων. Βλέπετε τότε ήταν προεκλογικός χρόνος. Δυστυχώς όμως, για τα μέλη μας, στον προεκλογικό χρόνο, δεν «παγώνουν» οι υποχρεώσεις τους, προς το κράτος, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές. Κανείς δεν απάντησε!  «Ενοχλείστε» δε κιόλας, από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργοληπτών.

  • Ένα κτίριο της ΠΕΔ – αν απαιτείται να αγορασθεί νέο-  προφανώς πρέπει να το πληρώσουν από κοινού όλες οι ΤΕΔΚ.  Είναι παράλογο αυτό; Δεν συμφωνούσαν  οι άλλες ΤΕΔΚ; Γιατί να μην αξιοποιηθεί αυτό το 1 εκ. ευρώ περίπου, για στήριξη των νέων Δήμων που πλείστες όσες ανάγκες αντιμετωπίζουν; Γιατί  η ΠΕΔ να μην στεγασθεί σε κάποιο χώρο που είτε στην Λάρισα είτε πλησίον αυτής υπάρχει; Και υπάρχουν, και το γνωρίζετε πολύ καλά, τέτοιες λύσεις.

Το ΤΕΕ επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά σε θέμα που έχει σχέση με διαχείριση αποθεματικών φορέα ο οποίος έχει άμεση σχέση με το τεχνικό αντικείμενο και τα μέλη μας. Η κραυγαλέα περίπτωση της ΔΕΥΑΛ με την επιχειρούμενη αγορά οικοπέδων από το Δήμο ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ, για την οποία και τότε τοποθετηθήκαμε τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα , και δικαιωθήκαμε, αποτέλεσε και τότε μία αφορμή για «αήθη επίθεση» προς το ΤΕΕ και τον Πρόεδρό του.

Πληροφορηθήκαμε ότι τελικά, πράξατε αυτό που σας προτείναμε, να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση της αγοράς. Οφείλουμε δημόσια να επαινέσουμε την απόφασή σας.  Αποδεικνύει ότι, μπροστά στην όποια «προσωπική αγχωτική επιπολαιότητα ή σκοπιμότητα» υπερισχύει η υπευθυνότητα και η συμπόρευση με το κοινό αίσθημα.

Είμαστε στη διάθεση των Δήμων, και της νέας θεσμικής συλλογικής τους έκφρασης, με όλο το επιστημονικό μας δυναμικό, και με διάθεση προσφοράς και εθελοντισμού, να βοηθήσουμε στο δύσκολο ξεκίνημα του Καλλικράτη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ