Τα χημικά σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης σχετίζονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση

Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, ρούχα, έπιπλα, χαλιά και χρώματα έχουν συσχετιστεί με την πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της West Virginia…

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism βρήκε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα υπερφθοράνθρακες (PFC) στο σώμα είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων σε σχέση με τις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα PFCs.

Τα PFCs είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, των καλλυντικών και της συσκευασίας τροφίμων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε PFC και την έναρξη της εμμηνόπαυσης, αλλά η αιτιότητα είναι ασαφής,” είπε η Sarah Knox, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Μερικοί γιατροί λένε ότι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες μεταβάλλουν τα επίπεδα των ορμονών, αλλά λένε ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις.

Τα PFCs εδώ και πολύ καιρό συνδέονται με καρκίνους και νόσο του θυρεοειδούς σε μελέτες σε ζώα. Ο τύπος των PFCs που βρίσκεται σε αντικολλητικά τηγάνια έχει γίνει γνωστό οτι σε σπάνιες περιπτώσεις, σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σκοτώσει πουλιά και να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης στους ανθρώπους.

Οι χημικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, αλλά η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ένας επιπλέον λόγος για να ανησυχεί κάποιος για PFCs.

“Τα PFC είναι τοξίνες που δεν θα έπρεπε να είναι στο σώμα μας, αλλά το 98 τοις εκατό των ανθρώπων που ελέγχονται έχουν μετρήσιμα επίπεδα PFCs στο αίμα τους,” δηλώνει η Knox, επιδημιολόγος και καθηγήτρια στο university’s Department of Community Medicine. “Εάν τα PFCs προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση, τότε αυτές οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς. Ούτως ή άλλως όμως, οι τοξίνες αυτές συσσωρεύονται στο σώμα και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι άσχημα τα νέα.”

Πηγή: abcnews

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ