Απαρχή νέων αγώνων ο φετινός εορτασμός του Κιλελέρ

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, αλλά και τις προοπτικές του εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και των οδηγιών της τρόικας,  οι διοργανωτές, μέλη της ΠΑΣΥ,  του αγωνιστικού εορτασμού του Κιλελέρ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο χώρο της θυσίας των κολίγων, καλώντας παράλληλα όλους τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα χαρακτηρίζοντας απαρχή νέων αγώνων τον χθεσινό εορτασμό.

Την ανησυχία του για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας εξέφρασε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας, υποστηρίζοντας ότι με μαθηματική ακρίβεια δημιουργούνται νέοι τσιφλικάδες, αφού εξαιτίας των επιλογών κυβέρνησης και Ε.Ε. η γη συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων και μάλιστα ετεροεπαγγελματιών.

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.  Την τελευταία δεκαετία χάνονται, κάθε χρόνο, πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Μέχρι το 2013 θα παρθούν αποφάσεις που θα πετάξουν από την παραγωγή εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες. Εκεί στοχεύει ο διαχωρισμός σε «κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, αλλά και σε «ενεργούς και μη ενεργούς αγρότες» που προωθεί η νέα ΚΑΠ. Εδώ ξεκάθαρα συγκρούονται οι δυο γραμμές στο αγροτικό κίνημα, από την μια το συνεπές αγροτικό κίνημα όπως εκφράζεται από τους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, τις ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στη δύναμη της ΠΑΣΥ και από την άλλη βρίσκονται οι συνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και εκφράζονται από τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ,ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τις ομάδες αγροτικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, σήμερα Ε.Ε. καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την ένταξη και παραμονή μας στην Ε.Ε των μονοπωλίων. Υπάρχει τώρα  πείρα και γνώση για να παλέψουμε για αποδέσμευση  και φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης.

Μας έταζαν ότι θα φάμε με «χρυσά κουτάλια» και τείνει να λείψει το φαί από το τραπέζι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αφού έκανε εκτενή αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις συνεταιριστικών επιχειρήσεων, στις αλλαγές που έρχονται στους συνεταιρισμούς, αλλά και στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ζήτησε από τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Ορκιζόμαστε στους ήρωες νεκρούς του Κιλελέρ, Χρήστο Σάλτα, Στέφανο Ακριβούση, Αντώνη Δημητρίου, Αθανάσιο Νταφούλη, Αποστόλη Μπατάλα,

* Να δυναμώσουμε τους αγροτικούς συλλόγους και τις ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες. Αγροτικοί σύλλογοι ζωντανοί και μαχητικοί που θα συσπειρώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες του χωριού στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στην παραγωγή και στη διάθεση της παραγωγής αλλά και των δικαιωμάτων τους στην ανάπτυξη των συνθηκών διαβίωσης στα χωριά.

* Να καταδικάσουμε τον κυβερνητικό ελεγχόμενο συνδικαλισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο που καταθέτει για το συνεταιριστικό και  αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

* Να δυναμώσουμε την ΠΑΣΥ, τον αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

* Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με την εργατική τάξη του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ και την νεολαία το ΜΑΣ,  στην προοπτική συγκρότησης της συμμαχίας, του Μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες ρήξεις και ανατροπές και θα οδηγήσει σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας στα πλαίσια της Λαϊκής εξουσίας και Λαϊκής οικονομίας.

Τέρμα πια στις αυταπάτες ότι μπορούμε στα πλαίσια της ΚΑΠ να επιβιώσουμε. Τέρμα στις αυταπάτες ότι μπορεί με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ να προκόψουμε».

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ κ. Βαγγέλης Μπούτας, το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ κ. Νίκος Αγγέλου, το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ και μέλος της Επιτροπής Λαϊκού Αγώνα κ. Τάσος Τσιαπλές και το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Τρικάλων κ. Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ