Οι αγρότες θα δώσουν τη λύση στην κρίση

Τη βασική προτεραιότητα της αιρετής Περιφέρειας να γίνει η Θεσσαλία «κέντρο της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας» ανέδειξε για ακόμη μια φορά ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε συνάντηση διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων για θέματα γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας και μελισσοκομίας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο αμφιθέατρο του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα.Ο περιφερειάρχης και εκπρόσωποι από δεκάδες φορείς αγροτών, κτηνοτρόφων, χοιροτρόφων, αγελαδοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων, γεωτεχνικών, δημοσίων υπηρεσιών, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων, Δήμων και επιχειρηματιών συζήτησαν για την κατάσταση σήμερα στον πρωτογενή τομέα και τις προοπτικές που διανοίγονται.

«Η επιθυμητή και επιδιωκόμενη – στα λόγια τουλάχιστον – απ’ όλους στροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία) δεν μπορεί να γίνει ούτε  επί χάρτου ούτε σε δοκιμαστικό σωλήνα», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αγοραστός και επισήμανε: «Η στρατηγική, ο σχεδιασμός, πρέπει να εδράζονται στην πραγματικότητα για να μπορούν να πετύχουν και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό εμείς λέμε και δεσμευόμαστε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς ούτε να εξωραΐζουμε ούτε να δραματοποιούμε την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση».

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Κυριακή με κύριο θέμα την αγροτική ανάπτυξη και προσκεκλημένο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη.

«Γνωρίζουμε ότι ο κ. Σκανδαλίδης μιλά σε κάθε Περιφέρεια για το «καλάθι» τοπικών προϊόντων. Εμείς, ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή στη Θεσσαλία δεν αντιλαμβανόμαστε το «καλάθι» ούτε ως φάρμακο δια πάσαν επικοινωνιακή χρήση ούτε ως… χαλί για να κρυφτούν από κάτω τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Με δεδομένο, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει συγκεκριμένους πόρους στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, θεωρούμε το «καλάθι» ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί, εργαλείο χρηματοδότησης δράσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στους τομείς:

– Παραγωγή, συγκέντρωση, πιστοποίηση

-Μεταποίηση, εμπορία

-Προώθηση, προβολή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σ’ αυτούς τους τομείς δίνουμε και εμείς βαρύτητα και άλλωστε έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά για Θεσσαλικά προϊόντα με ταυτότητα και πιστοποίηση. Όλες αυτές οι δράσεις πρόκειται φυσικά να εξειδικευτούν από το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί σε συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να αξιοποιούμε κατά τον καλύτερο τρόπο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Και παράλληλα, να διεκδικούμε περισσότερους πόρους τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά. Και να θέτουμε αταλάντευτα τις «κόκκινες γραμμές» της Θεσσαλίας», τόνισε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε ότι η αιρετή Περιφέρεια στηρίζει τις πρωτοβουλίες αγροτών για αναδιάρθρωση καλλιεργειών καθώς επίσης και τη στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. «Η αναδιάρθρωση ή η υιοθέτηση νέων καλλιεργειών πρέπει να γίνει με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα, ανά περιοχή και το κυριότερο με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να στηρίξουμε και να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς, ωστόσο πρέπει και οι ίδιοι να είναι προσεκτικοί, ειδικά στη σημερινή εποχή.

Σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει με άνωθεν εντολές και ισοπεδωτικούς αφορισμούς», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη ομιλία της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη που είπε ότι «δεν υπάρχουν  δεδομένες καλλιέργειες αν χρειάζονται πολύ νερό και ρεύμα» ο περιφερειάρχης υπογράμμισε:

«Θα αναμένω από τον κ. Σκανδαλίδη να ξεκαθαρίσει την προσεχή Κυριακή την θέση της κυβέρνησης, οφείλω όμως να κάνω δύο επισημάνσεις:

-Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το βαμβάκι ήταν το 2010 το 4ο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας με εξαγωγές αξίας 368 εκατομμυρίων ευρώ.

-Σε τοπικό επίπεδο, το βαμβάκι λόγω της ιστορικά υψηλής τιμής του προσέφερε σημαντικά στην τοπική οικονομία, η οποία περνά ούτως ή άλλως δύσκολες ημέρες.

Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω την κα υπουργό ποια καλλιέργεια γνωρίζει η ίδια και μας προτείνει στη Θεσσαλία ώστε να αντικατασταθεί φέτος το βαμβάκι ή και το καλαμπόκι που επίσης έχει καλή τιμή;

Και επίσης ποιο προϊόν πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει ετησίως στην ελληνική οικονομία ποσό 368 εκατ. ευρώ από εξαγωγές;

Οφείλουμε όλοι μας σε όλα τα επίπεδα να είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι στο δημόσιο λόγο μας και κυρίως ο λόγος μας να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», επισήμανε και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα καλέσει την επιστημονική κοινότητα να ενημερώσει υπεύθυνα για τις ανάγκες σε νερό όλων των καλλιεργειών.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας ότι «γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται» και πρόσθεσε με νόημα: «Αν σήμερα η Θεσσαλία χρειάζεται το νερό από ένα Αχελώο, σε λίγα χρόνια θα χρειάζεται τρεις ποταμούς με δεδομένο το ενδιαφέρον που παρατηρείται για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με νέες δυναμικές καλλιέργειες όπως είναι τα κηπευτικά, οι δενδρώδεις, οι λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα αλλά και προγράμματα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού, όπως η μείωση της νιτρορύπανσης. Μέχρι τώρα, πάντως, ακούμε πολλά λόγια για το νερό, δεν βλέπουμε όμως έργα».

Ο περιφερειάρχης ζήτησε για άλλη μια φορά «δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς ανάλογα με το ύψος της ζημιάς στην καλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι και τη βροχή», ενώ εκτενή αναφορά έκανε στο θέμα των γεωτρήσεων επισημαίνοντας:

«Πριν τις περιφερειακές εκλογές, είχα ανακοινώσει ότι ως αιρετή Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε οι παραγωγοί να ανανεώνουν την άδεια της γεώτρησής τους χωρίς επιβάρυνση.

Τότε η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα αλλάξει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ως το τέλος του 2010. Φθάσαμε τέλος Μαρτίου και απ’ ότι πληροφορούμαστε τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συμφωνούν και δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι δόθηκε εντολή να δοθεί παράταση ως το τέλος Αυγούστου.

Εμείς στην αιρετή Περιφέρεια δεν έχουμε ακόμη την αρμοδιότητα, δεσμευόμαστε όμως να συνεχίζουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε προς όφελος των αγροτών μας.

Και όπως διαπιστώνετε όλοι σας, η ανυποχώρητη αυτή στάση μας αποδίδει καρπούς αν και φυσικά η κυβέρνηση χρειάζεται να δώσει οριστική λύση κι όχι να μεταθέτει χρονικά την επίλυση του θέματος».

ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ

Εν όψει της συμμετοχής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας την προσεχή Κυριακή, ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «στην αιρετή Περιφέρεια λέμε τα πράγματα με το όνομά τους για το τι πραγματικά συμβαίνει στον αγροτικό τομέα.

Χρειάζεται η δική μας προσπάθεια, χρειάζονται όμως και αποφάσεις που δεν είναι στο χέρι μας να τις πάρουμε εμείς εδώ αλλά υπάγονται στη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης:

-Πρώτα απ’ όλα χρειάζονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα με τα εκπτωτικά τιμολόγια και τις 12μηνες επιταγές, όταν με άλλα λόγια οι παραγωγικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί καλούνται επί της ουσίας να χρηματοδοτούν τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ.

-Απαιτείται αποφασιστική αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ελληνικά προϊόντα μέσω του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, όταν δηλαδή εισαγόμενα προϊόντα βαφτίζονται και πωλούνται ως ελληνικά. Κι αυτό έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

-Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο λόγω των μέτρων του Μνημονίου:

-Τρεις φορές αυξήθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο σ’ ένα χρόνο

-Αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και απ’ ότι διαβάζουμε τα τρόφιμα σχεδιάζεται να υπαχθούν από το 13% στο 23%,

-Αυξήθηκε το αγροτικό ρεύμα και επίκεινται νέες αυξήσεις,

-Αυξήθηκε το κόστος των εφοδίων (λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων) και του πολλαπλασιαστικού υλικού. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που οι παραγωγοί αν δεν δώσουν προκαταβολή δεν μπορούν να προμηθευτούν λιπάσματα και σπόρους.

-Αυξάνονται σε αρκετές περιπτώσεις τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ενώ όλοι σας γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι με το νέο νόμο οι αποζημιώσεις θα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο αν είναι μικρότερες από τα έσοδα.

-Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ χωρίς να αυξάνονται οι συντάξεις.

-Χιλιάδες αγρότες που κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν, υποχρεώθηκαν να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ πληρώνοντας 10 φορές περισσότερα.

-Η χρηματοδότηση από την ΑΤΕ έχει περιοριστεί αν δεν έχει παγώσει, ενώ η επιβληθείσα από την τρόικα εξυγίανση της τράπεζας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την αγροτική γη, που είναι υποθηκευμένη σε ποσοστό 70-80% στην Αγροτική τράπεζα.

-Παράλληλα, υπάρχει και το φλέγον θέμα με τα χρέη.

-Αυξήθηκε η φορολόγηση των αγροτών που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές.

-Η ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχει μεγαλώσει.

-Σε βασικά προϊόντα, όπως το ροδάκινο και το αχλάδι και η βιομηχανική τομάτα, οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι ενώ τα έξοδα τρέχουν.

-Σε άλλα προϊόντα όπως το κρέας οι τιμές είναι χαμηλές.

-Λόγω του προβλήματος με τις άδειες στα ποιμνιοστάσια, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα.

-Υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες που δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις – κάποιοι από το 2007.

-Καθυστερούν οι νέες προκηρύξεις στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, ενώ έχει μειωθεί δραστικά ο προϋπολογισμός τους. Αυτό είναι κρίσιμο για την Θεσσαλία όπου ειδικά το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης έχει συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση νερού όσο και στη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.

Η λύση στην κρίση είναι Ελληνική.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η συλλογική προσπάθεια, η προσπάθεια συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια χρειαζόμαστε όλοι και πολύ περισσότερο όλοι εσείς που είστε στην πρωτοπορία της παραγωγής, της οικονομικής δραστηριότητας.

Η αιρετή Περιφέρεια είναι δίπλα στον Θεσσαλό παραγωγό, τον επιστήμονα, τον επιχειρηματία», διαβεβαίωσε ο κ. Αγοραστός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ